NASA zinātnieki atraduši trīs dzīvībai piemērotas planētas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki konstatējuši, ka zvaigznes TRAPPIST-1 sistēmā ir septiņas Zemes izmēra planētas, uz trim no kurām apstākļi ir piemēroti dzīvei.

RĪGA, 23. februāris — Sputnik. Zinātnieki no NASA noskaidrojuši, ka Ūdensvīra zvaigznājā esošās zvaigznes TRAPPIST-1 sistēmā ir septiņas Zemes izmēra planētas, uz trim no kurām apstākļi ir piemēroti dzīvei.

Par to vakar ārkārtas preses konferencē informēja ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) zinātniskā direktorāta vadītājs Tomass Curbuhens.

"Ar šo atklājumu esam spēruši kolosālu soli uz priekšu," — uzsvēra zinātnieks.

Atklājums sīki aprakstīts publikācijā žurnālā Nature.

Zinātnieku sagatavotajā materiālā teikts, ka viņiem izdevies konstatēt vismaz septiņas planētas ar Zemei līdzīgiem izmēriem un masu, kas pieder pie TRAPPIST-1 sistēmas.

Krimas tilta fotogrāfija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
No kosmosa stacijas saņemta jaunceļamā Krimas tilta fotogrāfija

Temperatūra uz visām septiņām planētām, iespējams, ir piemērota, lai uz to virsmas būtu atrodams ūdens šķidrā stāvoklī. Taču zinātnieku aprēķini liecina, ka dzīvībai komfortablākie apstākļi ir uz trim planētām šajā sistēmā.

Uz trim planētām, kas atrodas vistuvāk zvaigznei, domājams, temperatūra ir pārāk augsta dzīvībai, uz pašas tālākās — pārāk zema. Tāpēc no dzīvības meklēšanas viedokļa zinātniekus visvairāk ieinteresējušas trīs planētas.

2016. gada maijā NASA informēja par 1284 eksoplanētu eksistenci. Par eksoplanētām tiek dēvētas planētas, kas riņķo ap zvaigznēm ārpus Saules sistēmas. Pirmās liecības par šādu planētu eksistenci parādījās 1995. gadā.

Ziņu lente
0