Senators Makeins pārmet Maskavai INF līguma pārkāpšanu

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Pāriet pie mediju bankasДежурный боевой пост РВСН
Дежурный боевой пост РВСН - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija savā teritorijā izvērsusi divus spārnoto raķešu bataljonus pretēji Vidēja un maza diapazona kodolspēku iznīcināšanas līguma noteikumiem, apgalvo ASV.

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. ASV Senāta loceklis Džons Makeins paziņojis, ka viņa rīcībā esošā informācija ļauj secināt, ka Krievija izvērsusi divus spārnoto raķešu bataljonus pretēji Vidēja un maza diapazona kodolspēku iznīcināšanas līguma (INF) noteikumiem.

"(Krievijas prezidents – red.) Vladimirs Putins turpina pārbaudīt (ASV – red.) jauno administrāciju, taču vienlaikus Krievijas izvērstās sauszemes bāzes spārnotās raķetes ar kodolgalviņām nopietni apdraud ASV spēkus Eiropā un mūsu sabiedrotos NATO, pārkāpjot INF līgumu," – Makeina paziņojumu citē aģentūra RIA Novosti.

Politiķis aicinājis ASV administrāciju "nekavējoties rīkoties, lai nostiprinātu mūsu aizturošās pozīcijas Eiropā un aizsargātu mūsu sabiedrotos", modernizēt amerikāņu kodolspēkus un demonstrēt gatavību "stāties pretī Krievijas kodoldoktrīnai".

Sauszemes pārtvērējraķete ASV pretraķešu aizsardzības kompleksā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai Austrumeiropā gaidāma kodolziema?

Iepriekš avīze New York Times, atsaucoties uz informācijas avotiem ASV administrācijā, informēja, ka Krievija izvērsusi cīņasspējīgu sauszemes bāzes "zeme-zeme" klases spārnoto raķešu vienību, kas, pēc ASV domām, neatbilst līguma noteikumiem.

Izdevuma informācijas avoti norādījuši, ka Krievijas Bruņoto spēku rīcībā ir divi spārnoto raķešu bataljoni. Viens no tiem atrodas Kapustin Jar poligonā Astrahaņas apgabalā, bet otra vienība decembrī dislocēta nezināmā atrašanās vietā.

Pentagona pārstāve Mišela Baldansa paziņoja, ka ASV Aizsardzības ministrija pieprasa pārbaudīt pieņēmumus par INF līguma pārkāpumiem no Krievijas puses, lai izvērtētu "iespējamās sekas ASV un to sabiedroto drošībai".

Līgums INF, kas tika parakstīts 1987. gadā, aizliedz sauszemes bāzes ballistiskās raķetes un spārnotās raķetes ar 500-5500 km darbības diapazonu abām pusēm. Līgumslēdzēji vienojās pilnībā iznīcināt savas vidēja (1000-5500 km) un maza (500-1000 km) darbības diapazona raķetes un to objektus.

Līdz 1991. gadam vienošanās tika īstenota. Kopš tā laika ASV militārpersonas un vadība jau vairākkārt pārmetušas Krievijai līguma pārkāpšanu.

Mērķis – spiediens pret Trampu

Krievijas senators Konstantīns Kosačovs nosaucis apsūdzības par INF līguma pārkāpumiem par kārtējo pavērsienu informācijas karā pret Krieviju un centieniem izdarīt spiedienu pret Donaldu Trampu.

"Informācijas noplūdes medijos ir banāls turpinājums informācijas karā, kas vērsts pret Krieviju un ASV jaunās administrācijas locekļiem, kuri vēlas normalizēt attiecības ar Krieviju," – uzsvēra politiķis.

Ballistiskās raķetes starts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tramps un Abe apsprieduši ballistiskās raķetes izmēģinājumu Ziemeļkorejā

Senators paskaidroja, ka šīs ieceres autori acīmredzot ir pārliecināti, ka gan politiķi, gan sabiedrība jātur pastāvīgās bailēs mītisko ārējo draudu priekšā.

"Mērķis – neļaut jaunajam prezidentam "apgriezties virs Atlantijas" – izvērtēt ASV transatlantisko politiku, kuras pamatā ir pasaules vienpola modeļa saglabāšana," – uzsvēra Kosačovs.

Politiķis atzīmēja, ka nav iespējams komentēt avīzē publicētu informāciju, kas sniegta, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, ja runa ir par konkrētām un pārbaudāmām pušu saistībām.

"Ja ASV ir jautājumi, tie jāuzdod oficiāli, IFN līgumā paredzētajā kārtībā. Tajā atrunātas visas procedūras," – norādīja Konstantīns Kosačovs.

Ziņu lente
0