Hakeri izmanto amerikāņu "tārpu" Stuxnet banku aplaupīšanai

© Sputnik / Вадим АнцуповХакер
Хакер - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tīmeklī konstatēta kaitnieciska programma, ar kuras palīdzību iespējams nozagt visu iespējamo no inficētā datora īpašnieka.

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. Bezdatņu kaitnieciskā programma, kas atgādina datorģēniju darinājumu, ko ASV izmantoja saviem kiberuzbrukumiem, tagad nokļuvusi noziedznieku rokās, informē Sputnik Igaunija.

Mūsdienās hakeri izmanto šo programmu visā pasaulē – kaitīgā programma, kas iekļūst datora atmiņā, piemērota banku, valsts iestāžu un privātuzņēmumu serveru uzlaušanai.

Hakeris. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecība Londonā pajokoja par hakeru uzbrukumu "epidēmiju"

Viena no pasaulē labāk pazīstamajām kompānijām, kas specializējas vīrusu apkarošanas jomā, "Kasperska laboratorija" Maskavā ir publicējusi kaitniecisko programmu jaunā paveida pētījumu rezultātus. Tajā norādīts, ka inficēti jau vismaz 140 uzņēmumi un iestādes 40 pasaules valstīs, pie tam 21 inficēšanās gadījums konstatēts ASV.

Tie, kas paklusām sargā sargu

"Tā saucamā bezdatņu kaitnieciskā programma ir unikāla, pateicoties savai spējai pazust, kad tā sekmīgi iefiltrēta serveri. Pēc uzbrukumam pakļautā datora atiestatīšanas "kukainītis" pats sevi pārdēvē, tādējādi izvairoties no izsekošanas un identificēšanas, — paskaidro izdevums Gizmodo. — Var paiet vairāki mēneši, pirms sistēmas administrators sapratīs, ka mašīna ir inficēta. Tikmēr hakeri var mierīgi zagt visu, ko vien vēlas, no uzbrukumam pakļautā uzņēmuma maka."

Hakers. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kompānija no ASV apsūdz krievu hakerus par Ukrainas artilērijas izspiegošanu

Maskavas "antivirusologu" atklājumam vēl nav piešķirts vārds, taču speciālisti skaidro, ka programma ir ļoti līdzīga Duqu 2.0. Laboratorija sola aprīlī, drošības analītiķu samitā iepazīstināt kolēģus ar papildu informāciju par jauno vīrusu un hakeru uzbrukumu mērķiem.

Pirms diviem gadiem "Kasperska laboratorija" konstatēja, ka viņu pašu serveri inficēti – tajos iekļuvusi kaitnieciska programma, kas tieši iejaucās kompānijas iekšējā tīkla darbā. "Tārps", ko viņi nosauca par Duqu 2.0 (tārpa Duqu uzlabota versija), ir atvasināts no "tārpa" Stuxnet, slavenās spiegošanas programmas, ko ASV izstrādāja Izraēlas vajadzībām ar mērķi neļaut Irānai attīstīt savu kodolprojektu. Līdz šim valdīja uzskats, ka programmisti specdienestos nav izstrādājuši neko izsmalcinātāku un bīstamāku.

Ziņu lente
0