Vācu telekanāls migrantu vidū sameklējis "Kremļa aģentus"

© Sputnik / Eugene Novozenina / Pāriet pie mediju bankasВид на Московский кремль
Вид на Московский кремль - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Telekanāls ZDF iegalvo, ka pērn Maskava esot tīšām organizējusi bēgļu plūsmu uz Eiropu, kuri gribējuši iekļūt ES pāri Krievijas un Somijas robežai.

RĪGA, 10. februāris – Sputnik. Viens no lielākajiem vācu telekanāliem ZDF demonstrējis filmu "Putina aukstais karš", kurā ziņo, ka, maskējoties par bēgļiem, Vācijā nokļuvuši "Krievijas aģenti". Pie tam filmas autors nekādi nepierāda savus pieņēmumus, vēsta RIA Novosti.

Filmas autors Egmonts Kohs atsaucas uz iedomāta bijušā Krievijas specdienestu darbinieka "Igora" vārdiem, kurš bēguļojot Eiropā. Viņa seja filmā ir slēpta, balss – izmainīta. Arī dokumentos, kam vajadzētu apliecināt informatora personību, seja ir aizmiglota. "Igors" apgalvo vācu žurnālistiem, ka nokļuvis Krievijas nežēlastībā un nolēmis izstāstīt par tās slepenajām darbībām "sirdsapziņas pārmetumu" dēļ.

Куранты на Спасской башне - Sputnik Latvija
Viedoklis
Propagandas anatomija: no kurienes aug "Kremļa roka"

Spriežot pēc viņa vārdiem, Maskava sūtot uz Krieviju "spiegus", kas tēlojot bēgļus no Čečenijas. To uzdevums esot izsekot potenciālos teroristus un vienlaikus iespaidot politisko situāciju, piemēram, rīkot protesta akcijas.

Nekādi pierādījumi netiek sniegti. Filmā uzņemts arī Vācijā dzīvojošais čečenu tautības sportists Timurs Dugazajevs. Viņš atzīmē, ka atbalsta savus tautiešus, lai tie nekļūtu par radikāļiem, kas varētu kaitēt viņa dzimtenei. Nepieciešamības gadījumā viņam ir iespējas tieši sazināties ar Čečenijas augstāko vadību, un Egmonta Koha mājiens par sadarbību ar specdienestiem rada neliekuļotu sportista neizpratni.

ZDF žurnālists iet vēl tālāk un iegalvo, ka pērn Maskava esot tīšām organizējusi bēgļu plūsmu uz Eiropu, kuri gribējuši iekļūt ES pāri Krievijas un Somijas robežai. Vēl vairāk, telekanāls klāsta, ka Krievija izmanto migrācijas krīzi kā ieroci "psiholoģiskajā karā" pret Rietumiem. Pēc vācu telekanāla versijas Krievijas mediji tīšām rada iespaidu par Eiropas varas iestāžu bezdarbību un vājumu bēgļu plūsmas priekšā. "Aukstais karš atdzimst," – secina filmas autors.

Britu karavīri. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rīgā sakaujas britu karavīri, taču vainīga esot "Kremļa roka"

Šo apgalvojumu nepamatotība ievērota arī Vācijā. Avīze Die Welt raksta, ka vēl joprojām neviens nav pierādījis, ka Krievija ar migrantu palīdzību pūlētos destabilizēt Eiropu, un to nav pierādījis arī ZDF žurnālists. Izdevums atzīmē, ka Koha intervētie eksperti snieguši tikai miglainus komentārus. Nesaprotama ir arī paša "Igora" situācija: kāpēc viņš pametis Krieviju un tieši tagad nolēmis vērsties pie publikas. Viņa vārdus par "sirdsapziņas pārmetumiem" Welt neuzskata par pietiekami pārliecinošiem. 

Filma kritizēta arī sociālajos tīklos."ZDF rāda domājamo Krievijas spiegu: FDD it kā esot iesūtījis par bēgļiem maskētus aģentus. Nekādu pierādījumu nav!" — raksta viens no Twitter lietotājiem.

"Jūs esat piekrāpti tāpat kā toreiz, stāstā par Ukrainu. Varu saderēt. Krievi jūs izsmies," — komentāra autors atgādināja par skandālu ap ZDF, kas izcēlās 2015. gadā.

Toreiz telekanāls vienā no savām filmām parādīja kādu cilvēku no Kaļiņingradas, kurš esot karojis Doņeckas zemessargu pusē. Kaujinieks – pēc ZDF versijas, arī viņam vārdā "Igors" – patiesībā ir Jurijs. Noskaidrojās, ka viņš nekad nav karojis Donbasā un piekritis piedalīties filmā par samaksu.

Vācu telekanāls arī agrāk pieķerts melos. 2015. gada februārī ZDF demonstrēja Gruzijas konflikta laikā uzņemtu fotogrāfiju un skaidroja, ka tā pierāda Krievijas tehnikas atrašanos Ukrainā.

Ziņu lente
0