Tramps apsolījis atbalstu NATO – par atsevišķu maksu

© Sputnik / Сергей МелконовNATO
NATO - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO sabiedrotiem jāizpilda savas finansiālās saistības pret aliansi, paudis ASV prezidents Donalds Tramps. Amerikāņu līderis norādījis, ka valstis, kas aizsardzībai tērē mazāk nekā 2% no IKP, rīkojas negodīgi.

RĪGA, 7. februāris — Sputnik. Uzrunājot amerikāņu armijas karavīrus MacDill bāzē Floridā, ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka jaunā administrācija stingri atbalsta NATO, taču vēlas, lai visi alianses locekļi paturētu prātā iemaksas organizācijā.

"Mēs ļoti nopietni atbalstam NATO. Mēs tikai gribam, lai visas alianses dalībvalstis ieguldītu atbilstošus līdzekļus aizsardzībā," — Trampa teikto citē RIA Novosti.

Intervijā inaugurācijas priekšvakarā 45. ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka NATO ir svarīga, bet "novecojusi" organizācija. Viņaprāt, aliansei ir vajadzīga reforma.

Эстонский флаг. Иллюстративное фото. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāro karot ar Krieviju? Laipni lūdzam igauņu "Muļķu parkā"

"Jau esmu teicis, ka NATO ir problēmas. Pirmkārt, tā ir novecojusi, jo tā tika iecerēta pirms daudziem, daudziem gadiem. Otrkārt — valstis nemaksā tik, cik tām vajadzētu. Tā ir novecojusi, jo nepievērsa uzmanību terorismam," — sacīja Tramps.

Tramps vairākkārt kritizējis NATO dalībvalstis par nepietiekamu finansēšanu, norādot, ka tikai piecas valstis pilnā mērā izpilda ekonomiskās saistības pret aliansi.

NATO gaida maksu

Tramps atgādinājis, ka tikai piecas valstis pilda savas saistības. Dalība NATO paredz ikgadējas iemaksas 2% apmērā no nacionālā IKP.

Trampa izteikumi izsauca satraukumu Eiropā. NATO vadību Trampa vārdi ir satraukuši, norādījis vācu politiķis Franks Valters Šteinmeiers, bet Francijas ĀM vadītājs Žans Marks Ero aicinājis ES vienoti reaģēt uz Trampa paziņojumu. Francijas prezidents Fransuā Olands kritizējis amerikāņu līdera viedokli, uzsverot, ka NATO "novecos, tikai kad novecos draudi", turklāt piebildis, ka Eiropai nav vajadzīgi padomi no ārpuses.

PRA Patriot. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
NATO atteikusies no sarunām ar Ukrainu PRA jautājumā

Latvijas bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš savukārt paziņojis, ka "nav pamata uzskatīt, ka NATO ir novecojusi vai atrodas stagnācijā, alianse attīstās."

6. februārī Latvijas teritorijā ieradās 225 karavīri no ASV armijas 3. brigādes smagās bruņutehnikas rotas. Rotācijas ietvaros tie nomainīs 173.divīzijas kareivjus. Abrams tanki un Bradley bruņumašīnas ieradīsies Latvijā nākamnedēļ.

Amerikāņu karavīri uzturēsies republikas teritorijā bataljona līdz Kanādas vadītā NATO daudznacionālā bataljona ierašanās brīdim. Patlaban ASV karavīri dislocēti Ādažos.

Bezpalīdzīgā Eiropa

Vairāk nekā puse Eiropas aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka Eiropas Savienībai ir nepieciešama ASV un NATO palīdzība aizsardzībai no ārējiem draudiem, liecina aptaujas rezultāti, kas tika veikta starptautiskā projekta Sputnik.Viedokļi ietvaros. Aptauju veica kompānija IFop informācijas aģentūras un radio Sputnik vajadzībām.

Krievijas Valsts Domes deputāts Aleksejs Puškovs - Sputnik Latvija
Baltijas valstis ir šausmās pēc Putina un Trampa sarunas

Par to, ka Eiropas Savienībai nepieciešams NATO un ASV atbalsts, visvairāk pārliecināti Itālijas un Polijas iedzīvotāji — 65% no kopējā aptaujāto skaita. Vācijā 63% respondentu uzskata, ka Eiropas Savienība nespēs nodrošināt savu valstu aizsardzību pati saviem spēkiem. Šādu viedokli pauda arī vairāk nekā puse aptaujāto Spānijā (56%), Lielbritānijā (54%) un Francijā (53%).

Tai pašā laikā amerikāņu skaits, kuri uzskata, ka Eiropai ir vajadzīga ASV un NATO aizsardzība, tikko sasniedzis 48%.

Varšavas samitā pagājušā gada jūlijā alianse pieņēmusi lēmumu paplašināt savu klātbūtni Eiropā, izvietojot Baltijas valstīs un Polijā četrus bataljonus ar kopējo skaitli aptuveni četri tūkstoši karavīru. Latvijas teritorijā NATO bataljons ieradīsies līdz vasarai.

Kopumā Eiropā tiks dislocēti aptuveni 3,5 tūkstoši karavīru, 87 tanki, 18 pašgājējas haubices Paladin, vairāk nekā 400 automašīnas Humwee, kā arī 144 kājnieku bruņu mašīnas Bradley. Mediji informē, ka tas ir lielākais ASV armijas kontingents Eiropā kopš aukstā kara beigām.

Ziņu lente
0