Lielākā daļa Eiropas iedzīvotāju uzskata, ka NATO un ASV aizsardzība ir nepieciešama

© ARMEND NIMANI / AFPNATO
NATO - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps iepriekš pauda viedokli, ka NATO ir novecojusi un tai nepieciešamas reformas. Amerikas līdera vārdi radīja alianses un vairāku Eiropas politiķu satraukumu.

RĪGA, 31. janvāris — Sputnik. Vairāk nekā puse Eiropas aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka Eiropas Savienībai ir nepieciešama ASV un NATO palīdzība aizsardzībai no ārējiem draudiem, liecina aptaujas rezultāti, kas tika veikta starptautiskā projekta Sputnik.Viedokļi ietvaros. Aptauju veica kompānija IFop informācijas aģentūras un radio Sputnik vajadzībām.

Par to, ka Eiropas Savienībai nepieciešams NATO un ASV atbalsts, visvairāk pārliecināti Itālijas un Polijas iedzīvotāji — 65% no kopējā aptaujāto skaita. Vācijā 63% respondentu uzskata, ka Eiropas Savienība nespēs nodrošināt savu valstu aizsardzību pati saviem spēkiem. Šādu viedokli pauda arī vairāk nekā puse aptaujāto Spānijā (56%), Lielbritānijā (54%) un Francijā (53%).

Vācijas ārlietu ministrijas vadītājs Franks Valters Šteinmeiers - Sputnik Latvija
Šteinmeiers: Trampa ievēlēšana pieliek punktu agrākajai pasaules kārtībai

Pie tam tikai 48% amerikāņu uzskata, ka ES aizsardzībai no ārējā apdraudējuma vajadzīga NATO un ASV palīdzība.

Kreiso partiju pārstāvji Eiropā biežāk uzskata, ka ES var pati nodrošināt aizsardzību: šādu viedokli pauda 40% aptaujāto kreiso partiju piekritēju Francijā (ieskaitot NPA, Kreiso fronti, Sociālistu partiju utt.), 43% galēji kreiso partiju pārstāvju Spānijā un 36% — Lielbritānijā.

Starp respondentiem, kuri uzskata, ka ES var aizsargāt sevi pati, lielākā daļa ir gados jaunu cilvēku (līdz 50 gadiem visās valstīs, izņemot Spāniju, un līdz 35 gadus veci cilvēki Spānijā), ar augstāko izglītību (izņemot Poliju, kur situācija ir pretēja), ar augstāku ienākumu līmeni un sociālo statusu, izņemot Poliju.

NATO un Tramps

Vienā no intervijām inaugurācijas priekšvakarā ASV prezidents Donalds Tramps pauda viedokli, ka NATO ir novecojusi un tai nepieciešamas reformas.

ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Tramps sauc NATO par novecojušu un plāno uzsākt sarunas ar Krieviju

"Esmu sen apgalvojis, ka NATO ir problēmas. (Problēma — red.) numur viens — tā ir novecojusi, jo dibināta pirms daudziem gadiem. Numur divi — valstis nemaksā to, ko tām būtu jāmaksā. Tā ir novecojusi, jo nav parūpējusies par terorismu," — paskaidroja Tramps. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka NATO viņā acīs ir liela nozīme.

ASV valsts vadītāja izteikumi radīja satraukumu Eiropā. Franks Valters Šteinmeiers, bijušais Vācijas ārlietu ministrs, paziņoja, ka NATO vadību šādi vārdi uztrauc. Francijas ārlietu ministrs Žans Marks Eiro aicināja ES reaģēt uz Trampa izteikumiem ar vienotību. Francijas prezidents Fransuā Olands kritizēja Trampa viedokli un uzsvēra, ka NATO novecošot tad, kad novecos draudi un Eiropai padomi no ārienes neesot vajadzīgi.

"Nav pamata uzskatīt, ka NATO ir novecojusi vai atrodas stagnācijā, alianse attīstās," — iepriekš savu viedokli pauda arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Pērnā gada jūlijā NATO samitā Varšavā tika pieņemts lēmums par četru daudznacionālo bataljonu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā, kas tiks veikta 2017. gadā ar mērķi "apturēt" Krieviju.

Amerikāņu karavīri un virsnieki ieradušies Polijā operācijas "Atlantic Resolve" ietvaros. Tanku brigāde valstī uzturēs deviņus mēnešus. Kopumā Eiropā tiks dislocēti aptuveni 3,5 tūkstoši karavīru, 87 tanki, 18 pašgājējas haubices Paladin, vairāk nekā 400 automašīnas Humwee, kā arī 144 kājnieku bruņu mašīnas Bradley. Mediji informē, ka tas ir lielākais ASV armijas kontingents Eiropā kopš aukstā kara beigām.

Ziņu lente
0