Turcija plāno izslēgt Darvina teoriju no skolu programmas

© AFP 2023 / BULENT KILICTurcija. Foto no arhīva
Turcija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijas skolu mācību līdzekļi mazina laicīgo izglītību – tajos nebūs Darvina teorijas, un pat netiks pieminēti daudzi Ataturka iekarojumi.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. Jaunajā mācību gadā no mācību grāmatām Turcijā tiks izslēgta Darvina evolūcijas teorija, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz ziņu resursa Haberturk sniegto informāciju.

Darvina teoriju bioloģijas mācību grāmatās nomainīs nodaļa par ekoloģiju un apkārtējās vides ietekmi uz ģentētiku.

"Darvina darbu pamatā ir tikai teorija. Pēc būtības, tā ir tāda pati teorija kā Lielā sprādziena teorija fizikā. Šiem jautājumiem nepieciešama atsevišķa diskusija ārpus skolu programmas," — savu viedokli pauda Turcijas izglītības ministrs Ismets Jilmazs.

Turcijas Izglītības ministrijas izstrādātais jaunais izglītības plāns paredz slēgt no skolu mācību grāmatām informāciju par laicisma principiem (sabiedrības atbrīvošanu no reliģisko dogmu ietekmes) un vairākiem Ataturka sasniegumiem Turcijas Republikas tapšanas posmā. Šie lēmumi raisījuši plašas diskusijas Turcijas sabiedrībā, raksta informācijas portāls Birgün.

Инвалидная коляска - Sputnik Latvija
Latvijas skolām jābūt pieejamām visiem bērniem

Turcijas Izglītības darbinieku arodbiedrību konfederācijas priekšsēdētājs Kamrams Karadža jaunās skolu programmas projektu nodēvējis par varas iestāžu atklātu izaicinājumu laicīgajai izglītības sistēmai un dzīvesveidam.

Patlaban pieņemtā prakse — mācību grāmatu satura vienkāršošana, nodaļu un uzdevumu skaita samazināšana — ir plānveida uzbrukums dabaszinātņu disciplīnām, vēsturei un filozofijai. Jaunais izglītības plāns tiek veidots uz reliģisko un nacionālo elementu bāzes, apgalvo Karadža.

"Izglītības ministrijas bīstamā iniciatīva attālina izglītības programmu no zinātniskajām zināšanām un realitātes," — brīdina Kamrams Karadža.

Ministrijas mērķis ir audzināt valstī reliģiski orientētus iedzīvotājus. Šāda lēmuma pamatā ir mēģinājumi Turcijas skolu izglītības standartus maksimāli tuvināt reliģisko skolu apmācības programmai, uzskata Izglītības darbinieku arodbiedrību konfederācijas priekšsēdētājs.

Ziņu lente
0