Mediji ziņo: Lukašenko pavēris vēdlodziņu uz Baltkrieviju

© Sputnik / Виктор ТолочкоMinskas nacionālā lidosta
Minskas nacionālā lidosta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tagad nāksies paplašināt bezvīzu iebraukšanas iespējas, uzlabot infrastruktūru un investīciju klimatu.

RĪGA, 12. janvāris — Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ar savu konservatīvā un autoritārā, pret Rietumiem nelabvēlīgi noskaņotā valdoņa imidžu, pārsteidzis ar savu atklātības žestu, raksta Naviny.by. Rakstu pārpublicējis portāls InoSMI.

9. janvārī parakstītais dekrēts paredz bezvīzu iebraukšanu Baltkrievijā 80 valstu valstspiederīgajiem, tostarp visas Eiropas Savienības un ASV pilsoņiem.

Baltkrievija - Sputnik Latvija
Laipni lūgti: Latvijas iedzīvotāji varēs apmeklēt Baltkrieviju bez vīzas

Atviegloti iebraukšanas noteikumi paredzēti uz laiku līdz piecām diennaktīm. Pie tam runa ir nevis par iebraukšanu, bet gan par ielidošanu, tas ir, ierašanos valstī caur nacionālo lidostu "Minska".

Tāpēc pagaidām būtu pāragri teikt, ka Lukašenko plaši pavēris ārzemniekiem durvis uz bijušo "Eiropas pēdējo diktatūru". Drīzāk gan, pašlaik tikai atvērts vēdlodziņš, uzskata raksta autors.

Labi, taču par maz

Eksperti zināja, ka šis lēmums tiek gatavots — par to nelielās porcijās ziņoja Ārlietu ministrijas, kā arī Sporta un tūrisma ministrijas pārstāvji.

Pie tam bija jūtams, ka varas struktūrās par uzvaru cīnās dažādas pieejas. Kā redzam, galu galā uzvarējuši relatīvie liberāļi. Tiesa, uzvara pagaidām ir pieticīga.

Снегопад в Риге - Sputnik Latvija
Politika
Latvijas Ārlietu ministrija un airBaltic palīdz ietaupīt tūristiem no Baltkrievijas

"Labi, taču par maz," — tā portālam Naviny.by dekrētu komentēja Minskas analītiskā centra "Strategija" eksperts Valērijs Karbaļevičs.

Pēc viņa domām, svarīgi ir tas, ka šajā gadījumā Minska ir atteikusies no savstarpējo soļu principa, no "dogmātiskās pieejas", kuras ietvaros jebkuri soļi tiek sperti tikai tad, ja otra puse sper simetriskus soļus.

Patiešām, baltkrievi pagaidām vēl ne sapņot nevar, piemēram, par bezvīzu iebraukšanu Eiropas Savienībā. Patlaban apturēta pat vienošanās par vīzu režīma vienkāršošanu (kuras rezultātā, piemēram, vīzas cena tiktu samazināta no 60 līdz 35 eiro).

Tomēr Baltkrievijas valdība ir izšķīrusies par labas gribas žestu. Pats par sevi saprotams, tā nav filantropija — žests izdarīts ar aprēķinu.

"Vienīgais motīvs — valstij vajadzīga nauda," — uzskata analītiķis no Minskas Andrejs Fjodorovs.

Valdība uzskata, ka tūristu plūsmas pieauguma rezultātā gūtie ienākumi segs zaudējumus, ko nodarīs atteikšanās no vīzu maksas iekasēšanas, teica analītiķis komentāros portālam Naviny.by.

Piemēram, Sporta un tūrisma ministrija prognozē, ka pēc bezvīzu režīma ieviešanas tūristu pieplūdums pieaugs par 20%.

Fjodorovs uzsvēra, ka liela nozīme ir arī tam, vai tūristiem tiks piedāvāta komfortabla naktsmītne un interesanta programma. Arī uzņēmēji, pēc viņa domām, nemetīsies uz Baltkrieviju tikai tāpēc, ka mainījušies iebraukšanas noteikumi.

Ziņu lente
0