Bašars Asads gatavs Sīrijas konflikta noregulēšanai miera ceļā

© SANA/Handout via REUTERSПрезидент Сирии Башар Аль-Асад во время интервью с журналистам в Дамаске
Президент Сирии Башар Аль-Асад во время интервью с журналистам в Дамаске - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sīrijas prezidents Bašars Asads apstiprinājis gatavību pārrunām Astanā visos jautājumos par krīzes noregulēšanu SAR un pieļāva iespēju organizēt referendumu par grozījumiem valsts konstitūcijā, ja runa būs par varas nomaiņu.

RĪGA, 10. janvāris — Sputnik. Sīrijas prezidents Bašars Asads apstiprinājis gatavību pārrunām Astanā visos jautājumos par krīzes noregulēšanu SAR. Par to viņš pavēstījis žurnālistiem intervijā, ko publicēja Sīrijas arābu informācijas aģentūra SANA.

"Mēs esam gatavi pārrunām visos jautājumos. Mēs esam pilnīgi atklāti pārrunām jautājumā par konflikta izbeigšanu Sīrijā vai par Sīrijas nākotni. Ierobežojumu nav," – viņš uzsvēra intervijā franču žurnālistiem.

Kaujiniekiem konfiscētie ieroči. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
No Amerikas ar mīlestību: bruņotā opozīcija Sīrijā no jauna saņem ieročus

Taču viņš iebilda, ka nav zināms, kas "būs no otras puses", kas uzstāsies "reālās" Sīrijas opozīcijas lomā. Tiem jābūt Sīrijas, nevis Francijas, Lielbritānijas vai Saūda Arābijas izcelsmes cilvēkiem, viņš uzsvēra. 

Damaska pieļauj iespēju apspriest arī jautājumu par referendumu valsts konstitūcijas jautājumā, paziņoja Asads. Pēc viņa vārdiem, vispirms jāapspriež Sīrijas konstitūcijas grozījumi, ja runa būtu par viņa atrašanos pie varas.

"Mana (prezidenta – red.) pozīcija ir saistīta ar konstitūciju. Ja viņi vēlas apspriest šo jautājumu (varas maiņu – red.), viņiem jāapspriež konstitūcija. Konstitūcija nepieder valdībai, prezidentam vai opozīcijai. Tai ir jāpieder Sīrijas tautai, tāpēc jebkurai konstitūcijai vajadzīgs referendums. Tas ir viens no jautājumiem, ko varētu apspriest tikšanās laikā," – paskaidroja Bašars Asads.

Žurnālistu vaicāts, kāpēc Sīrijas armija vēl arvien cīnās ar kaujiniekiem pie Damaskas, ja pamiers parakstīts 30. decembrī.

Latvijas ārlietu ministrija - Sputnik Latvija
Rinkēvičs ir sašutis par Mamikina tikšanos ar Asadu

"Pamieru ik dienas pārkāpj teroristi visā Sīrijā, tostarp – arī Damaskā, tomēr Damaskā tas notiek galvenokārt tāpēc, ka kaujinieki kontrolē Vadi Baradas pilsētas galveno ūdens avotu. Trīs pēdējās nedēļas vairāk nekā pieciem miljoniem cilvēku nebija ūdens, tāpēc Sīrijas armija cenšas atbrīvot šo rajonu," – paskaidroja SAR prezidents.

Viņš piebilda, ka pamiers neattiecas uz teroristisko grupējumu "Islāma valsts" un "Džabhat an Nusra".

"Rajonu, kurā atrodas Damaskas ūdens avoti, kontrolē "An Nusras" kaujinieki. Viņi to paziņoja oficiāli, tāpēc uz "An Nusru" un ISIS pamiers neattiecas," – norādīja Asads.

SAR prezidents paziņoja, ka jāatbrīvo ikviens Sīrijas zemes gabals un jāpārņem valdības karaspēku kontrolē.

Ziņu lente
0