Politika

ASV Kongress formāli apstiprinājis Trampa uzvaru vēlēšanās

© Sputnik / Igor MikhalevASV. Foto no arhīva
ASV. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Klātesošo pārbaudes laikā vairākkārt atskanēja protesti pret vēlēšanu rezultātiem, ņemot vērā "Krievijas iejaukšanos" un "vēlētāju balsu apspiešanu", taču priekšsēdētājs minētos protestus noraidīja.

RĪGA, 7. janvāris — Sputnik. Piektdien ASV Kongress abu palātu sēdē formāli apstiprināja prezidenta vēlēšanu rezultātus, kurās uzvaru izcīnīja Donalds Tramps. Balsošana ritēja zālē skanošu protestu fonā, informē RIA Novosti.

Senāta priekšsēdētājs viceprezidents Džo Baidens apkopoja elektoru balsojuma rezultātus, kuri 19. decembrī nodeva savas balsis atbilstoši vēlētāju gribai.

Белка - Sputnik Latvija
Prezidenta pirmstermiņa vēlēšanas Ohaio izjaukusi vāvere

Klātesošo pārbaudes laikā vairākkārt atskanēja protesti pret vēlēšanu rezultātiem, ņemot vērā "Krievijas iejaukšanos" un "vēlētāju balsu apspiešanu", taču priekšsēdētājs minētos protestus noraidīja.

Piemēram, kongresmenis no Masačūsetsas Džims Makgoverns paziņoja, ka pieprasa vēlēšanu atcelšanu Alabamas štatā. "Es iebilstu pret (rezultātu — red.) apsptiprināšanu Alabamas štatā sakarā ar to, ka elektoru balsis netika iesniegtas zināmos apstākļos un regulārā kārtībā, it īpaši ņemot vērā Krievijas valsts apstiprinātās nelikumīgās darbības," — paziņoja Makgoverns. Atbildot uz viņa protestu, Baidens pavēstīja, ka protesti jāiesniedz likumā noteiktajā kārtībā ar atbilstošā štata senatora parakstu, pretējā gadījumā to izskatīšana nav pieļauta.

"Cilvēki ir šausmās par Krievijas iejaukšanos," — paziņoja Kalifornijas pārstāve, kura pieprasīja elektoru balsojuma atcelšanu Viskonsinā un Dienvidkarolīnā. "Iebildumu izskatīšana nav iespējama!" — atbildēja Baidens, klauvējot ar āmuriņu pa tribīni. Pēc tam viņš atslēdza kongresmenes mikrofonu.

Protestējošie atgādināja, ka notikusi "vērienīga balsu apslāpēšana" — ar to domāti likumi par vēlētāju reģistrāciju, kuri, pēc demokrātu domām, nedod iespēju paust savu gribu mazākumtautībām un trūcīgajiem iedzīvotāju slāņiem.

Galīgo rezultātu paslidinašanas laikā vismaz divi protestējošie zālē sāka izkliegt lozungus un tika ar spēku izvesti no zāles. Baidens no jauna aicināja klātesošos ievērot kārtību.

Donalds Tramps saņēma 304 elektoru balsis pret 227 balsīm, ko izcīnīja Hilarija Klintone, lai arī visas tautas balsošanā Klintone saņēma gandrīz 3 miljonus balsu vairāk nekā Republikāņu partijas kandidāts. Donalda Trampa inaugurācija notiksi 20. janvārī.

Ziņu lente
0