Kompānija no ASV apsūdz krievu hakerus par Ukrainas artilērijas izspiegošanu

© PixabyHakers. Foto no arhīva
Hakers. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālisti atraduši "kaitīgu implantu" ukraiņu karavīriem piederošajās iekārtās ar oprāciju sistēmu Android.

RĪGA, 23. decembris — Sputnik. ASV kompānija CrowdStrike, kas darbojas kiberdrošības nozarē, apsūdz hakerus, kuri it kā esot saistīti ar Krievijas varas iestādēm, par kaitīga koda izmantošanu pret ukrainu artilērijas vienībām, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūras Reuters publicētajām ziņām.

CrowdStrikе informē, ka speciālisti atraduši "kaitīgu implantu" ukraiņu karavīriem piederošajās iekārtās ar oprāciju sistēmu Android. Vīruss izmantots Ukrainas Bruņoto spēku artilērijas vienību izsekošanai kopš 2014. gada beigām. Pie tam kompānija uzskata, ka saņemtie dati, domājams, izmantoti Donbasa zemessargu atbalstam.

"Tas nevar būt neitrālas noziedznieku grupas roku darbs, viņiem (hakeriem — red.) bija jābūt cieši saistītiem ar Krievijas armiju," — paziņoja CrowdStrike dibinātājs Dmitrijs Alperovičs.

Firmas speciālisti apgalvo, ka aiz uzlaušanas mēģinājuma stāv hakeru grupa Fancy Bear, kas pazīstama arī kā APT29. Tieši tā tika apsūdzēta uzbrukumā ASV Demokrātiskās partijas datu bāzei prezidenta priekšvēlēšanu kampaņas gaitā.

Bezpilota lidaparāts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kijeva sūdzas par ASV iegādāto bezpilota lidaparātu nelietderīgumu
Iepriekš Demokrātiskās partijas Nacionālā komiteja noalgoja CrowdStrike savu datu aizsardzībai. Decembrī kompānijas pārstāvji ziņoja, ka pirms vēlēšanām hakeri, domājams, ar Krievijas izlūkdienestiem saistīti cilvēki, organizējuši jaunu uzbrukumu vilni Hilarijas Klintones štābam.

Oktobrī ASV specdienestu pārstāvji paziņoja, ka krievu hakeri esot uzbrukuši valsts vēlēšanu sistēmas serveriem. Vēlāk CIP apsūdzēja Krieviju par Demokrātiskās partijas serveru uzlaušanu ar mērķi atbalstīt republikāni Donaldu Trampu.

Ne ASV varas iestādes, ne politiķi, kas pievienojušies apsūdzībām nav iesnieguši nekādus pierādījumus, kas apliecinātu, ka Krievija iesaistīta kiberuzbrukumos. Pats Tramps norādīja, ka paziņojumi par Krievijas iejaukšanos vēlēšanās viņa atbalstam ir smieklīgi.

Decembra vidū Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Vašingtonai vajadzētu sniegt pierādījumus vai izbeigt runas par "krievu hakeriem". "Pretējā gadījumā tas jau izskatās nepieklājīgi," — viņš piebilda.

Ziņu lente
0