Mediji noskaidrojuši, kāpēc Obama pirms vēlēšanām sazinājies ar Putinu

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин (слева) и президент США Барак Обама во время встречи в Ханчжоу
Президент РФ Владимир Путин (слева) и президент США Барак Обама во время встречи в Ханчжоу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Telekanāls NBC vēsta, ka Baraks Obama pirmo reizi savas prezidentūras laikā izmantojis ārkārtas sakarus, lai sazinātos ar Vladimiru Putinu.

RĪGA, 21. decembris — Sputnik. Vēstījumā, kas 31. oktobrī tika nosūtīts Krievijas valsts vadītājam Vladimiram Putinam, ASV prezidents Baraks Obama brīdinājis Maskavu par atbildību, ko paredz starptautiskās tiesības par darbībām kibertelpā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz ASV telekanālu NBC News.

ASV jaunievēlētais prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tramps nav apstiprinājis CIP ziņojumu par Krievijas hakeru palīdzību

ASV prezidents pirmo reizi izmantoja tā saucamo "sarkano telefonu" – karsto sakaru līniju starp Vašingtonu un Maskavu. Telekanāls informējis, ka izmantot šo sakaru kanālu hakeru uzbrukumu apspriešanai Obamam ieteicis viens no vecākajiem padomniekiem.

Kāda amatpersona sniegusi telekanālam informāciju par to, ka Krievijas darbības kibertelpā tiks vērtētas atbilstoši starptautiskajiem likumiem, tostarp arī normām, kas skar bruņotos konfliktus.

"Vai šis vēstījums ir palīdzējis? Paskatieties uz rezultātu. Vēlēšanu dienā nekas nenotika, tāpēc, domājams, tas ir iedarbojies," – paziņojis Obamas administrācijas pārstāvis.

NATO spēku Eiropā bijušais virspavēlnieks Džeimss Stavridis uzskata, ka Obama rīkojies "dramatiski".

"Tas ir dramatisks solis – pacelt šo "klausuli" un izmantot to," – uzsvēris ģenerālis.

"Sarkanais" kods

Telekanāls vēsta, ka "sarkanais telefons" izveidots vairāk nekā pirms pusgadsimta un vārda burtiskā nozīmē tas nav telefona sakaru aparāts. Tas ir ārkārtas sakaru kanāls, kas paredzēts pielietošanai kritiskā brīdī. Piemēram, tas izmantots 2011. gada 11. septembra terorakta laikā. Obamas administrācija nolēma izmantot šo kanālu elektronisko ziņu nosūtīšanai par kiberuzbrukumiem 2013. gadā.

Klintone. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
"Pie visa vainīgs Putins": amerikāņu izdevums izsmej Klintoni

Iepriekš amerikāņu specdienesti apsūdzēja Krieviju par kiberuzbrukumiem ASV politisko organizāciju resursiem priekšvēlēšanu kampaņas gaitā. ASV izlūkošanas dienesti skaidroja, ka datu uzlaušana it kā esot bijusi organizēta Republikāņu partijas pārstāvja Donalda Trampa interesēs. Trampa komanda uzsver, ka nodoms saistīt hakeru darbības ar viņa uzvaru vēlēšanās tiek vērtēts kā mēģinājumu mazināt balsojuma rezultātu leģitimitāti.

Krievija noraida apsūdzības par piedalīšanos kiberuzbrukumos. Vladimirs Putins uzsvēra, ka pēc uzbrukuma publicētie dati nesatur nekādu informāciju, kas nāktu par labu Krievijai. Prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norāda, ka pret Maskavu vērstās apsūdzības nesatur nekādus pierādījumus un ir absolūti nepamatotas.

Arī NBC News publikācijās nav sniegti nekādi pierādījumi, kas apliecinātu Krievijas saikni ar šādiem hakeru uzbrukumiem.

Ziņu lente
0