Mazaizsargātiem latviešiem piedāvās cukuru, kam beidzies derīguma termiņš

© AFP 2023 / Philippe HuguenPircēji veikalā "Ašan" Francijā. Foto no arhīva
Pircēji veikalā Ašan Francijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienībā plāno izstrādāt reglamentu, kas ļautu par brīvu izplatīt cukuru, sāli, košļājamās gumijas un vīnu ar beigušos derīguma termiņu sociāli mazaizsargātu iedzīvotāju grupām.

RĪGA, 19. decembris — Sputnik. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija uzskata, ka var atļaut izmantot dažu kategoriju pārtikas produktu ar beigušos realizācijas termiņu, lai atbalstītu sociāli mazāk aizsargātas cilvēku grupas.

Runa ir par tādiem produktiem, kā vārāmais sāls, cukurs, saldumi, kas sastāv galvenokārt no cukura, košļājamās gumijas, dzērieni ar spirta saturu vairāk nekā 10%, vīns un tā tālāk.

Krievijas un ES karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ES valstu līderi vienojušies pagarināt pret Krieviju vērstās sankcijas

Pašlaik produktu izmantošana ar beigušos realizācijas termiņu aizliegta ES līmenī, tomēr Briselē plānots izstrādāt reglamentu, kas ļautu izplatīt noteiktus produktus ar beigušos derīguma termiņu sociāli mazāk aizsargāto iedzīvotāju grupu pārstāvjiem.

Pēc šāda principa jau strādā interneta platforma Foodsharing.de Vācijā, Austrijā un Šveicē. Projekta mērķis ir cīņa pret to, ka katru dienu tiek izmesti produkti, kurus varētu lietot uzturā. Vietnē privātpersonas, mazumtirgotāji un ražotāji var piedāvāt vai saņemt vēl lietojamus produktus ar beigušos derīguma termiņu.

Foodsharing piedalās gan lielie veikalu tīkli, gan atsevišķi veikali, restorāni, viesnīcas un maizes ceptuves. Visi brīvprātīgie projekta dalībnieki paraksta tiesisku vienošanās, atbrīvo uzņēmumu no atbildības un uzliek brīvprātīgajiem par pienākumu izdalīt produktus bez maksas.

Ziņu lente
0