Pasaules Banka uzskata, ka Latvijā nepieciešams nodokļu samazinājums darbaspēkam ar zemiem ienākumiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules Banka uzskata, ka Latvijai ir iespējams audzēt nodokļu ieņēmumu apjomu līdz 32% no iekšzemes kopprodukta, veicot attiecīgas reformas nodokļu politikā.

RĪGA, 14. decembris — Sputnik. Latvijas nodokļu politikas stratēģijā ir jāvirzās prom no darbaspēka, sevišķi fokusējoties uz nodokļu samazinājumu darbaspēkam ar zemiem ienākumiem, šodien Finanšu ministrijas (FM) rīkotajā "Nodokļu maksātāju forumā" atzina Pasaules Bankas (PB) ekspertes, kas veikušas Latvijas nodokļu politikas izvērtējumu, vēsta aģentūra LETA.

Paketes ar uzrakstu Latvijas Finanšu ministrija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Finanšu ministrija: Mikrouzņēmumu nodokļa palielināšanas dēļ minimālās sociālās iemaksas augs par 62%
PB Latvijas nodokļu politikas izvērtējumu veica no šā gada sākuma un minētais izvērtējums kalpos kā viens no diskusiju dokumentiem sarunās par Latvijas nodokļu stratēģiju, kas jāapstiprina nākamā gada 1.aprīlī. PB norāda, ka Latvijai ir iespējams audzēt nodokļu ieņēmumu apjomu līdz 32% no iekšzemes kopprodukta, veicot attiecīgas reformas nodokļu politikā.

PB ir izanalizējusi visas lielākās nodokļu pozīcijas un norāda, ka Latvijā ir iespējams paaugstināt nodokļu ieņēmumus, paaugstinot nodokļu likmi, paplašinot nodokļu bāzi, un veicinot nodokļu nomaksu.

PB iesaka Latvijai aplūkot nodokļu sistēmu kopumā, nevis katru nodokli atsevišķi, tāpat svarīgi cīnīties pret izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

PB norāda, ka viens no veidiem, kā izvairīties no nodokļu nomaksas, ir mikrouzņēmumu režīms, kas turklāt negatīvi ietekmē arī sociālo nodrošinājumu. PB eksperti atzīst, ka nodokļu bāzes paplašināšana ļautu vairāk iekasēt uzņēmumu ienākuma nodoklī (UIN), kā arī ieteicams mainīt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) slieksni un pārskatīt patēriņa nodokļa likmes.

Pieparkotas automašīnas ar Lietuvas numurzīmēm. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Automašīnu ar ārvalstu numuriem īpašniekiem Latvijā būs jāmaksā nodeva

PB norāda uz faktu, ka UIN likme ir zema, kā arī šī nodokļa piemērošanas bāze ir šaura, tāpēc Latvijai ieteicams paplašināt nodokļu bāzi un pārskatīt UIN nodokļa atlaides.

PB arī norāda uz PVN plašu piemērošanu, lai gan standarta PVN likme ir tuvu vidējam Eiropas Savienības (ES) rādītājam. Tomēr nozīmīga PVN ieņēmumu daļa netiek iekasēta, jo uzņēmumi izvairās no nodokļu nomaksas. PB arī rosina apsvērt ideju atteikties no izņēmuma gadījumiem, kādos netiek pievienota standarta PVN likme, un ieviest vienotu likmi.

PB arī uzskata, ka būtu jāpārskata atbalsts mikrouzņēmumiem, jo tas negatīvi ietekmē sociālās drošības sistēmu. PB eksperti pauž, ka no mikrouzņēmumu nodokļa ir jāatsakās, bet tā vietā domājot par nodokļu atvieglojumiem jaunuzņēmumiem jeb stārtapiem, paredzot tiem nodokļu atvieglojumus, piemēram, uz trim gadiem.

Viens eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tikai 2% Latvijas iedzīvotāju ir apmierināti ar valsts ekonomiku

PB ieskatā, būtu jāpārskata arī sistēma, kad nodarbinātajiem tiek piemērota vienota iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme, un ieviest atšķirīgas IIN likmes, kad zemāka IIN likme tiek piemērota mazāku algu saņēmējiem, bet augstāka likme — lielāku algu saņēmējiem.

Izanalizējot kapitāla nodokļus, PB eksperti secina, ka Latvijā iekasētā kapitāla nodokļu kopsumma ir zema.

PB arī secina, ka Latvijā nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi ir salīdzinoši augsti, tomēr ne tik, cik vidēji ES.

Analizējot akcīzes nodokli, PB eksperti secina, ka nav sevišķi daudz iespēju palielināt akcīzes nodokļa slogu. PB iesaka apsvērt akcīzes palielināšanu degvielai.

PB arī iesaka pārtraukt akcīzes nodokļa paaugstināšanu stiprajam alkoholam, turpretī akcīzes nodoklis jāpaaugstina tikai alum un vīnam. Ieteicams arī diferencēt akcīzes nodokli cigaretēm.

Jau ziņots, ka janvārī tika parakstīts līgums ar PB par Latvijas nodokļu politikas izvērtējumu. Par pētījumu tiks maksāti 300 000 eiro.

Ziņu lente
0