Bijušais ASV vēstnieks Krievijā ierosinājis pasludināt Sputnik un RT par ārvalstu aģentiem

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasRussia Today. Foto no arhīva
Russia Today. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais ASV vēstnieks Krievijā Maikls Makfols uzskata, ka likumdevējiem vajadzētu pasludināt Sputnik un RT par ārvalstu aģentiem, neskatoties uz to, ka šāds pasākums neatbilst ASV Konstitūcijai.

RĪGA, 11. decembris — Sputnik. Bijušais ASV vēstnieks Krievijā Maikls Makfols ierosinājis padomāt par jaunu likumu, kas ļautu reģistrēt informācijas aģentūru Sputnik un telekanālu RT kā ārvalstu aģentus, aizbildinoties ar to, ka tie vēlēšanās esot atbalstījuši Republikāņu partijas kandidātu Donaldu Trampu, vēsta RIA Novosti.

Sputnik un RT galvenā redaktore Margarita Simoņana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Simoņana: Washington Post ir spiesta atzīt, ka publicē melus

Pašreizējais ASV spēkā esošais Likums par ārvalstu aģentiem (FARA) liedz ārvalstu valdības finansējumu prezidenta kandidātiem, taču neierobežo mediju darbību — to sargā ASV Konstitūcijas Pirmais grozījums par vārda brīvību. Makfols uzskata, ka ierobežojumi mediju darbībā tomēr ir iespējami.

"Mēs zinām, ka Krievijas valdības kontrolētie mediji, piemēram, RT un Sputnik atklāti atbalstīja vienu no kandidātiem, Donaldu Trampu… Mums ir likumi, kuri liedz ārvalstu valdībām sniegt finansiālu atbalstu kandidātiem. Iespējams mums varētu būt likumi arī par nemateriālo atbalstu?" — vaicā Makfols savā slejā avīzē Washington Post.

"Šķiet, tamlīdzīga norma ir sarežģīta un nonāk pretrunā ar Pirmo grozījumu (tas garantē vārda brīvību — red.), taču vai mūsu likumdevējiem nevajadzētu noskaidrot šo jautājumu. Vai Sputnik un RT darbiniekiem jāizsniedz akreditācija kā žurnālistiem vai kā ārvalstu aģentiem — saskaņā ar likumu par ārvalstu aģentu reģistrāciju? Es nezinu. Taču mums ir jāzina," — raksta Makfols.
Pie tam Maikls Makfols nav minējis nevienu konkrētu pierādījumu, kas apliecinātu, ka minētie plašsaziņas līdzekļi ir atbalstījuši Trampu.

Maikls Makfols bija ASV vēstnieks Krievijā 2012. — 2014. gg. Pašlaik viņš neieņem oficiālus posteņus — viņš ir Stenfordas universitātes profesors. Iepriekš Krievijas Ārlietu ministrija informēja, ka Maiklam Makfolam liegts iebraukt Krievijas teritorijā par mērķtiecīgu kaitējumu Maskavas un Vašingtonas attiecībām, uzsverot, ka tas ir atbildes pasākums.

Ziņu lente
0