ASV Senāts pagarinājis likumu par sankcijām pret Irānu

© yeowatzupФлаги Ирана
Флаги Ирана - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Likumprojekts par sankcijām tika pieņemts 1996. gadā un vērsts pret Irānas enerģētisko industriju ar mērķi nepieļaut kodolieroču izstrādi Irānā. Neskatoties uz vienošanos ar Irānu, ASV Kongress un prezidents vēlas likumu saglabāt.

RĪGA, 2. decembris — Sputnik. Vakar ASV Senāta sēdē tika pieņemts likumprojekts, kas paredz pret Irānu vērsto sankciju pagarināšanu uz desmit gadiem. Dokumentu atbalstīja lielākā daļa senatoru.

Iepriekš Kongresa Pārstāvju palāta gandrīz vienbalsīgi nobalsoja par sankciju pagarināšanu pēc prezidenta Baraka Obamas lēmuma uz gadu pagarināt pret Irānu vērsto ASV sankciju režīmu, kas tika ieviests 1979. gadā. Taču kongresmeņi ieteica ierobežojošo pasākumu ilgstošāku termiņu.

Bumbvedēji Tu-22M3 - Sputnik Latvija
NI: Krievijas lidmašīnas Irānā nostādīja Obamu neveiklā situācijā

Tagad dokuments tiks nodots ASV prezidentam Barakam Obamam. Domājams, viņš to parakstīs pirms savu pilnvaru termiņa beigām 20. janvārī.

Likumprojekts par sankcijām tika pieņemts 1996. gadā un vērsts pret Irānas enerģētisko industriju ar mērķi nepieļaut kodolieroču izstrādi Irānā. Likuma termiņš beidzas 2016. gada decembrī. Neskatoties uz vienošanos ar Irānu, ASV Kongress un prezidents vēlas likumu saglabāt – tas dotu iespējas no jauna ieviest sankcijas, ja ASV uzskatīs, ka Irāna pārkāpj vienošanos.

2015. gada 14. jūlijā Irāna un seši starptautiskie vidutāji panāca vēsturisko vienošanos par ilggadējās problēmas risinājumu. Tika pieņemts kopīgs visaptverošs darbības plāns, kura izpildes rezultātā Irāna tiktu atbrīvota no ANO Drošības padomes, ASV un Eiropas Savienības ieviestajām ekonomiskajām un finansiālajām sankcijām.

Plāns stājās spēkā 16. janvārī. Februāra beigās Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras pārstāvji pavēstīja, ka Irāna pilda savas saistības, ko noteica vienošanās par kodolprogrammu, kā arī smagā ūdens rezervju līmenis Irānā atbilst vienošanās noteikumiem.

Ziņu lente
0