Kaitīgi padomi: Makfols sniedz Trampam instrukcijas ārpolitikas jautājumos

© AP Photo / Misha JaparidzeBijušais ASV vēstnieks Krievijā Maikls Makfols. Foto no arhīva
Bijušais ASV vēstnieks Krievijā Maikls Makfols. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais ASV vēstnieks Krievijā Maikls Makfols iesaka jaunievēlētajam ASV prezidentam Donaldam Trampam biežāk izmantot vārdus "demokrātija" un "brīvība".

RĪGA, 19. novembris — Sputnik. Donaldam Trampam vajadzētu pagaidīt ar "pavērsienu" attiecībās ar Maskavu; prioritārs uzdevums ir sakaru nostiprināšana ar ASV tradicionālajiem partneriem, uzskata bijušais ASV vēstnieks Krievijā Maikls Makfols. Šo viedokli viņš pauž savā slejā izdevuma The Washington Post, informē RIA Novosti.

Алексей Пушков - Sputnik Latvija
Politika
Krievijas deputāts Twiter tīklā strīdas ar kādreizējo ASV sūtni Krievijā

Bijušo ASV vēstnieku Krievijā satraukuši ASV ievēlētā prezidenta izteikumi par Vašingtonas sabiedrotajiem, un diplomāts nolēmis dot viņam dažus padomus. 

Makfola instrukciju veido trīs punkti. Pirmkārt, politiķis uzskata, ka nekaitētu apliecināt ASV partneriem, ka valsts joprojām tos aizsargās neatkarīgi no "maksātspējas", un Trampam nevajadzētu pieprasīt no sabiedrotajiem aizsardzībai atvēlēto līdzekļu palielināšanu. Makfols uzskata, ka 2%, ko iepriekš apstiprinājušas NATO dalībvalstis, ir taisnīga maksa par kolektīvo drošību.

Otrkārt, bijušais vēstnieks iesaka Trampam izbeigt uzbrukumus Transatlantijas tirdzniecības un investīciju partnerībai. Pēc viņa domām, jaunā ASV līdera negatīvā attieksme pret jebkādām transatlantijas tirdzniecības iniciatīvām var kaitēt sadarbībai ar sabiedrotajiem Eiropā.

Официальный представитель МИД России Мария Захарова - Sputnik Latvija
Politika
Zaharova atbildējusi uz Makfola vārdiem par Putina ietekmi ASV vēlēšanās

Un, visbeidzot, Makfols norāda, ka Donaldam Trampam nāktos biežāk izmantot vārdus "demokrātija" un "brīvība". Diplomāts uzsvēris, ka jaunā prezidenta nevērīgā attieksme pret "visu ASV sabiedroto kopīgajām vērtībām" mazinās partneru uzticību, tāpēc Trampam vajadzētu vismaz apsolīt, ka viņš cīnīsies par demokrātiju visā pasaulē.

Iepriekš Maikls Makfols vairākkārt paudis kategorisku nepatiku pret Donaldu Trampu. ASV prezidenta vēlēšanu rezultātu pasludināšanas dienā bijušais diplomāts publicējis virkni paziņojumu Twitter tīkla. Trampa uzvaru Makfols nosauca par Krievijas valdības panākumiem un apsūdzēja Maskavu par iejaukšanos priekšvēlēšanu cīņas gaitā.

Ziņu lente
0