Fantastika nepiepildīsies: Čehija neizvietos ASV radaru savā teritorijā

© Foto : Valdis AvotinsBijušajs sperslepenais PSRS radioteleskops RT-32 Zvaigznīte. Foto no arhīva
Bijušajs sperslepenais PSRS radioteleskops RT-32 Zvaigznīte. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Čehijas premjers paziņojis, ka ASV radara izvietošana viņa valsts teritorijā nozīmētu attiecību pasliktināšanās ar Krieviju. Tomēr Eiropas valstīm ir jāizmanto Donalda Trampa ievēlēšana, kā iespēju Krievijai un ASV sēsties pie sarunu galda.

RĪGA, 14. novembris — Sputnik. Čehijas premjers Boguslavs Sobotka nosauca baumas par ASV radara izvietošanas iespēju valstī par "fantastiku, kura nepiepildīsies". Šādu pieņēmumu pēdējās dienās izteikuši daži amerikāņu politiķi, vēsta RIA Novosti.

NATO militārais lokators - Sputnik Latvija
NATO vēlas uzstādīt PGA elementus Eiropā

Svētdien, 13. novembrī, Čehijas TV notikušas debates. Bijušā čehu parlamenta apakšējās palātas priekšsēdētāja Miroslava Ņemcova atbalstīja Ņujorkas bijušā mēra Rūdija Džuljani priekšlikumu par atgriešanos pie domas izvietot ASV radaru Čehijas teritorijā.

Pēc Ņemcovas domām, Džuljani ir no tiem politiķiem, kuri nopietni atteicas pret saviem izteikumiem. Tāpēc, saskaņā ar Ņemcovu, viņa priecātos, ja jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps un Čehijas prezidents Mīlošs Zemans satiktos Baltā nama Ovālajā kabinetā un parakstītu līgumu par ASV radara izvietošanu Čehijas teritorijā.

"Tā ir fantastika, kura nepiepildīsies, — atbildējis Sobotka. — Mans viedoklis par to ir negatīvs. Domāju, ka šodien mums ir pilnīgi citas drošības problēmas".

Čehijas premjers atgādināja, ka iepriekš bija teikts, ka ASV radars Čehijā bija domāts pret Irānas draudiem. Taču tagad situācija mainījusies, un attiecības ar Irānu, kļūst liberālākas, uzsvēra Slobodka.

"(ASV) Radars nozīmētu tālāku attiecību ar Krieviju pasliktināšanos, bet mums ir nepieciešams izmantot Donalda Trampa ievēlēšanu, lai ASV un Krievija sēstos pie viena galda. Eiropai šobrīd nav svarīgāka jautājuma nekā Sīrijas kara izbeigšana. Jo, kamēr netiks pabeigts karš Sīrijā, bēgļu plūsma neapstāsies, taču ko mēs varam viņiem piedāvāt? Ievērojama ietekme uz situāciju Sīrijā ir gan ASV, gan Krievijai, un mums tas jāizmanto," — teica Sobotka.

Ziņu lente
0