Politika

FIB publicē documentus Bila Klintona lietā

© Sputnik / Григорий Василенко / Pāriet pie mediju bankasBils Klintons. Foto no arhīva
Bils Klintons. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Demokrāti ir sašutuši par to, ka FIB atsācis izmeklēšanu par Klintones e-pasta vēstulēm, kas nosūtītas laikā, kad viņa ieņēma valsts sekretāra amatu, taču tagad atsākta izmeklēšana par Bila Klintona lēmumu apžēlot vienu no FIB visvairāk meklētajiem noziedzniekiem.

RĪGA, 2. novembris — Sputnik. Dažas dienas pirms ASV prezidenta vēlēšanām, kurās no Demokrātu partijas kandidē Klintona sieva Hilarija Klintone, ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) pēkšņi publicējis dokumentus par bijušā ASV prezidenta Bila Klintona piemērotu apžēlošanu turīgas demokrātu ziedotājas vīram.

Rediģētais 129 lappušu ziņojums veltīts FIB izmeklēšanai par naftas tirgotāja Marka Riča apžēlošanu, ko Klintons izdarījis savas prezidentūras pēdējā dienā 2001.gada 20.janvārī. FIB 2001.gadā sāka izmeklēt šo apžēlošanu, bet 2005.gadā izmeklēšanu izbeidza, neizvirzot apsūdzības.

Вид на Капитолий в Вашингтоне - Sputnik Latvija
ASV pārkāpj starptautisko konvenciju par diplomātiskajiem sakariem

Dokumenti par Riča apžēlošanas izmeklēšanu pirmdien parādījās tīmeklī, taču bet piesaistīja uzmanību tika otrdien, kad tie tika publicēti FIB kontā Twitter.

FIB norādīja, ka, iespējams, tiks publicēti arī citi dokumenti.

Markam Ričam bija izvirzītas federālās apsūdzības par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas ASV. Viņš bēguļoja un šo apsūdzību izvirzīšanas laikā dzīvoja Šveicē, kur viņš nomira 2013.gadā. Kādu laiku viņš bija viens no FIB visvairāk meklētajiem cilvēkiem.

Riča bijusī sieva Denīze Eizenberga-Riča, kuras vārds FIB publiskotajos dokumentos dzēsts, ziedojusi ievērojamus līdzekļus Demokrātu partijai, un šie ziedojumi, iespējams, ietekmējuši bēguļotāja apžēlošanu, uzskata FIB.

Dažus no šiem ziedojumiem saņēmis Prezidenta Viljama Dž. Klintona Fonds, tagadējā Klintonu Fonda priekštecis.

Ziņu lente
0