Polija draud ES ar tiesvedību lietā par "Ziemeļu straumi 2"

© Sputnik / Игорь Самойлов / Pāriet pie mediju bankasСтроительная площадка газопровода "Северный Поток"
Строительная площадка газопровода Северный Поток - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas ārlietu ministra vietnieks aicina Eiropas Savienību "ieņemt stingru pozīciju" projekta jautājumā. Viņš uzskata, ka Eiropas Komisijas pienākums ir garantēt viegli ievainojamām ES valstīm aizsardzību no ārējā monopola.

RĪGA, 23. oktobris – Sputnik. Polijas ārlietu ministra vietnieks, Eiropas lietu ministrs Konrāds Šimanskis rakstā, ko publicēja izdevums Financial Times, nosaucis gāzes vada "Ziemeļu straume 2"projektu par pārbaudījumu ES vienotībai, ziņo RIA Novosti.

2016. gada augustā projektā iesaistītie partneri atsauca Polijā iesniegtos dokumentus par kopuzņēmuma izveidi. Pēc Šimanska domām, šis solis liecina par to, ka uzņēmumiem nav izdevies atspēkot Polijas bažas par jauno gāzes vadu.

Viņš uzskata, ka rezultātā argumenti pret "Ziemeļu straumi 2" ir pārliecinošāki.

"Projekts, kurš agrāk šķita tikai pretrunīgs, tagad atgādina Trojas zirgu, kas spēj destabilizēt ekonomiku un saindēt ES valstu politiskās attiecības," – paziņoja Šimanskis.

Gāzes vada Ziemeļu straume atklāšana Vācijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zviedrija saņēmusi pieteikumu "Ziemeļu straumes 2" izbūvei

Diplomāts aicina Eiropas Savienību "ieņemt stingru pozīciju" projekta jautājumā. Viņš uzskata, ka Eiropas Komisijas pienākums ir garantēt viegli ievainojamām ES valstīm aizsardzību no ārējā monopola. Šimanskis uzsver, ka šim nolūkam ieteicams pilnībā iesaldēt projektu vai ierobežot tā iespaidu Eiropas tirgū.

Diplomāts piedraudēja ar tiesvedību valstīm, kas atbalstīs "Ziemeļu straumi 2".

"Projekta atbalsts no jebkuras dalībvalsts puses vai Eiropas Komisijas bezdarbība, kas novedīs pie "Ziemeļu straumes 2" privileģēta stāvokļa, piemēram, atbrīvošana no Trešās enerģētiskās paketes tirgus noteikumiem var novest pie juridiskām pretenzijām no Polijas un citu valstu puses, tostarp arī pie tiesvedības," – teikts Financial Times publicētajā rakstā.

Savukārt "Gazprom" neiesaka Eiropas Savienībai bloķēt "Ziemeļu straumi 2" politisku motīvu dēļ.

Kompānijas viceprezidents Aleksandrs Medvedevs intervijā vācu izdevumam WirtaschaftsWoche pavēstīja, ka atteikšanās no projekta nozīmēs Eiropas izgāšanos.

"Tas nozīmētu, ka politikas diktāts ignorē ekonomiskās prasības," – viņš uzsvēra.

Ziņu lente
0