"Transņeft" neapmierināta ar naftas transporta tarifu celšanos Baltkrievijā

© Sputnik / Алексей Панов / Pāriet pie mediju bankasЛоготип компании "Транснефть"
Логотип компании Транснефть - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas valdība nesen vienpusējā kārtībā pieņēma lēmumu paaugstināt tarifus naftas transportēšanai pa cauruļvadiem savā teritorijā.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Baltkrievijas Antimonopola regulēšanas un tirdzniecības ministrija vidēji par 50% paaugstinājusi tarifus Krievijas naftas tranzītam. Pie tam uzņēmumi "Gomeļtransņeft Družba" un "Polocktransņeft Družba" nav nosūtījuši Maskavai informāciju par neplānotu tarifu maiņu, vēsta RIA Novosti.

Символ нефтепровода Дружба неподалеку от города Мозырь Гомельской области. - Sputnik Latvija
Baltkrievija ceļ tarifus naftas transportēšanai no Krievijas

Krievijas maģistrālo naftas cauruļvadu operators "Transņeft" ir pārliecināts, ka šāda tarifu maiņa ir starptautisko vienošanos pārkāpums. Kompānijas prezidenta padomnieks Igors Demins pakaidroja, ka Krievijas un Baltkrievijas noslēgtā vienošanās nosaka, ka tarifu ārkārtas grozījumu gadījumā Baltkrievijai tie jāiesniedz Krievijai saskaņošanai.

Tarifus iespējams grozīt Baltkrievijas Republikas cauruļvadu transporta organizāciju saimnieciskās darbības būtisku izmaiņu apstākļos, neparedzētu un nekontrolējamu apstākļu iestāšanās gadījumā, kas ietekmē organizāciju darbības ražošanas un finansiālos rādītājus.

Jaunie tarifi stāsies spēkā pēc desmit dienām. Krievijas Federālais Antimonopola dienests jau ir informēts par pārkāpumiem no Baltkrievijas puses.

Krievija plānoja līdz 2024. gadam piegādāt Baltkrievijai 24 miljonus tonnu naftas gadā, taču šī gada trešajā ceturksnī samazināja piegādes, ņemot vērā to, ka Minska nav norēķinājusies par gāzi (nav apmaksāta piegāde 270-300 miljonu dolāru apmērā) un nav pilnībā piegādājusi naftas produktus – vienošanās paredz, ka Krievija no baltkrievu naftas pārstrādes uzņēmumiem saņem vismaz 1,8 milj. tonnu benzīna gadā.

Грузовой порт в Риге - Sputnik Latvija
Latvijas tranzīta traģēdija, jeb Krievija ir neaizstājama

Krievijas vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs, kurš Krievijas valdībā pārzina rūpniecības, enerģētikas un transporta jomas, paziņoja, ka ieplānotās naftas piegādes Baltkrievijai atjaunosies, ja abas valstis vienosies par parāda apmaksu.

Martā tika izskatīts arī jautājums par saistību nepietiekamu izpildi no Baltkrievijas puses punktā par naftas degvielas piegādi Krievijai. Minska tās jau vairākkārt ir pārtraukusi, pamatojot to ar pārāk zemu benzīna cenu Krievijā.

Ziņu lente
0