Malaizijas Boeing katastrofas izmeklēšanu pamata spekulācijas

© Sputnik / Андрей Стенин / Pāriet pie mediju bankasКрушение малайзийского Boeing на Украине
Крушение малайзийского Boeing на Украине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nīderlandes izmeklētāji vakar publicēja sākotnējo ziņojumu par reisa MH17 katastrofu Doņeckā, taču dažas valstis vēl joprojām nav iesniegušas radaru rādījumus.

RĪGA, 29. septembris — Sputnik. Malaizijas Boeing katastrofas Doņeckā 2014. gadā izmeklēšanu pavada spekulācijas, turklāt vairākas valstis vēl joprojām nav iesniegušas radaru datus, žurnālistiem paziņoja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Pastāv absolūti atšķirīgi ekspertu viedokļi, taču ir arī neapgāžami fakti. Neapšaubāmi, secinājumi ir jāizdara, ņemot vērā jaunāko informāciju, ko publicēja mūsu bruņoto spēku pārstāvji, – sākotnējie radaru dati, kas fiksēja visus lidaparātus un objektus, kas varēja startēt, vai atrasties gaisā teritorijā, ko tolaik kontrolēja zemessargi," – viņš piebilda.

Dmitrijs Peskovs norādīja, ka dati ir viennozīmīgi – tajos raķetes nav. "Tātad, ja būtu bijusi raķete, tā varēja startēt tikai no citas teritorijas. Es neapgalvoju, no kādas tieši – tas ir darbs speciālistiem. Tā nav hipotēze, tie ir viennozīmīgi dari, kuru pamatā ir radaru sākotnējie rādītāji," – viņš uzsvēra un piebilda, ka tos apstrīdēt nav iespējams.

Tiesai viss skaidrs?

Tomēr MH17 katastrofas upuru tuvinieki žurnālistiem pastāstīja, ka holandiešu izmeklētāji viņiem jau nosaukuši traģēdijas vaininieku – tā esot Krievija.

"Man bija aizdomas, ka tā (raķete "Buk" – red.) bija atvesta no Krievijas, taču es nebiju par to pārliecināts. Tagad viņi apstiprināja, ka tā bijusi Krievijas sistēma. Es tam ticu," – žurnālistiem teica viens no traģēdijas upuru tuviniekiem.

Robs Hulers, kura māsīca Deizija gāja bojā katastrofā, paskaidroja, ka nav zināmi cilvēki, kas palaiduši raķeti. Viņš piebilda, ka izmeklēšanā nav sniegta atbilde uz jautājumu, vai zemessargi rīkojušies patstāvīgi, vai viņiem esot dota "Krievijas komandieru" pavēle.

Krievijas Federācijas Ārlietu ministrijas ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas Ārlietu ministrija uzskata sankcijas par teroristu netiešu atbalstu

Holandiešu izmeklētāji paziņojuši, ka Ukrainas bruņotie spēki ar Malaizijas Boeing katastrofu nav saistīti, pavēstīja cita traģēdijas upura tuvinieks Deniss. "Pilnīgi pareizi," – viņš atbildēja, jautāts, vai izmeklētāji noskaidrojuši, ka Ukrainas bruņotajiem spēkiem nav nekāda sakara ar avāriju.

Aviokompānijas Malaysia Airlines lidmašīnas Boeing 777 reisā no Amsterdamas uz Kualalumpuru avārija notika 2014. gada 17. jūlijā Doņeckas apgabala austrumos, bruņotā konflikta rajonā. Tajā atradās 283 pasažieri un 15 ekipāžas locekļi, no kuriem neizdzīvoja neviens.

Visas konflikta puses Ukrainas austrumos noliedz, ka būtu iesaistītas lainera katastrofā. Ukrainas un dažu rietumvalstu valdības apgalvo, ka pierādījumi liecina: lidmašīna notriekta ar zenītraķešu kompleksa "Buk" palīdzību, kas atradies prokrievisko sacelšanās dalībnieku rokās.

Ziņu lente
0