Eiropieši netic, ka ārvalstu kara bāzes viņus aizsargās

© AP Photo / Petros KaradjiasБританский солдат рядом с самолетом Typhoon на авиабазе Акротири, недалеко от Южного прибрежного города Лимассол на Кипре
Британский солдат рядом с самолетом Typhoon на авиабазе Акротири, недалеко от Южного прибрежного города Лимассол на Кипре - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mazāk nekā 5% Vācijas un Itālijas iedzīvotāju uzskata, ka citu valstu kara bāzes dāvās atbilstošu aizstāvību.

RĪGA, 27. septembris — Sputnik. Aptauja, ko organizēja Sputnik.Viedokļi, liecina, ka Eiropas valstu iedzīvotāji negribētu uzticēt nacionālās drošības jautājumu risināšanu ārvalstu kara bāzēm, kas atrodas viņu teritorijā.

Tikai 4% aptaujāto Vācijas iedzīvotāju un 5% respondentu Itālijā uzskata, ka ārvalstu kara bāzes varētu tikt galā ar valsts aizsardzību labāk nekā nacionālā armija. Dati tika iegūti aptaujā, ko pētījumu kompānija Ifop organizēja pēc informācijas aģentūras un radio Sputnik pasūtījuma. ASV Aizsardzības ministrijas atskaites liecina, ka 2015. gadā aiz ASV robežām bijuši izvietoti 587 militārie objekti.

Krievijas vēstnieks Baltkrievijā Aleksandrs Surikovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas kara bāze Baltkrievijā – atbilde uz Ukrainas militārajiem draudiem

Lielākais militāro objektu skaits Eiropā reģistrēts Vācijā, taču arī Itālijā dislocēti vērā ņemami ASV Jūras kara spēku un armijas spēki. Uz jautājumu: "Kurš ar jūsu valsts aizsardzību tiktu galā labāk?" vairāk nekā trešdaļa vāciešu (38%) un itāļu (34%) atbildēja, ka ar valsts aizsardzību tiktu galā nacionālā armija bez citu valstu kara bāzēm.

Pie tam 37% Vācijas iedzīvotāju un 34% Itālijas iedzīvotāju izteicās, ka viņu valstis vajadzētu aizsargāt nacionālajām armijām kopā ar citu valstu kara bāzēm. Uz jautājumu nevarēja atbildēt 21% respondentu Vācijā un 27% — Itālijā.

Aptauju pēc informācijas aģentūras un radio Sputnik pasūtījuma organizēja kompānija IFop, vecākā kompānija Francijā, kas veic sabiedriskās domas aptaujas. Tā notika no 28. jūnija līdz 4. jūlijam Vācijā (1004 cilv.) un Itālijā (1002 cilv.). Izlase reprezentē valsts iedzīvotājus pēc dzimuma, vecuma, ģeogrāfijas. Maksimālā izlases kļūda nepārsniedz 3,1% ar varbūtību 95%.

Kas ir Sputnik.Viedokļi

Starptautisks projekts, kura mērķis ir sabiedriskās domas aptauja. Tas sāka darbu 2015. gada janvārī. Par projekta sadarbības partneriem kļuva plaši pazīstamās pētījumu kompānijas Populus, Ifop un Forsa. Projekts Sputnik.Viedokļi regulāri organizē sabiedriskās domas aptaujas Eiropas valstīs un ASV aktuālos sociālos un politiskos jautājumos. Sputnik (sputniknews.com) ir ziņu aģentūra un radio ar multivides informācijas centriem vairākos desmitos valstu. Sputnik ietver vietnes vairāk nekā 30 valodās, analogo un ciparu apraidi, mobilās lietotnes un lapas sociālajos tīklos. Sputnik ziņas ik dienas iznāk angļu, arābu, spāņu un ķīniešu valodās.

Ziņu lente
0