Moldovas tiesneši palīdzējuši "atmazgāt" 20 miljardus dolāru

CC BY 2.0 / Rae Allen / ThemisTemīda - taisnās tiesas dieviete. Foto no arhīva
Temīda - taisnās tiesas dieviete. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairākus gadus Moldovas tiesneši pieņēmuši lēmumus acīmredzami safabricētās lietās un palīdzējuši "atmazgāt" kolosālas summas. Darījumos iesaistītas arī kompānijas Igaunijā un Latvijā.

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Vēl nekad Moldovas tiesu sistēmā nav notikusi tāda masveida "tīrīšana". Ceturtdien kļuva zināms, ka aizturētie 12 tiesneši un 3 tiesu izpildītāji ir arestēti. Krimināllietā figurē 20 cilvēki, vēsta Sputnik Igaunija.

ASV dolāri. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Godīgā ceļā Latvijā bagāts nekļūsi
Tiesneši arestēti pēc moldāvu uzņēmēja Vjačeslava Platona aizturēšanas Kijevā. Viņš tiek apsūdzēts par naudas atmazgāšanu īpaši lielos apmēros un krāpšanu. Biznesmenis tika aizturēts 25. jūlijā. Viņam tika konfiscēta viltora Ukrainas pilsoņa pase un klēpjdators, kurā atrasta informācija par tiesnešiem un prokuroriem, kuri snieguši noteikus pakalpojumus par atalgojumu.

Visi Moldovas tiesu sistēmas darbinieki iesaistīti lietā par atbalstu 20 miljardu dolāru atmazgāšanā un arestēti.

"Saskaņā ar Bujukana sektora tiesas lēmumu uz 30 dienām arestēti divpadsmit tiesneši un trīs tiesu izpildītāji. Jautājumā par citiem trim aizturētajiem tiesnešiem lēmums tiks pieņemts vēlāk," — informēja Nacionālā Korupcijas apkarošanas centra preses sekretāre Anžela Starinski.

Neviens no aizturētajiem savu vainu neatzīst. Zinot tiesu sistēmu no iekšienes, viņi acīmredzot līdz pēdējam neticēja, ka viņus varētu arestēt. Tāda ir tiesneša imunitāte: gadu gaitā tiesneši pierada, ka ir neaizskarami, tāpēc mierīgi vēroja, kā tiek pārmeklēti dienesta kabineti, dzīvokļi, mājas un pat mašīnas.

Tikai vienam tiesnesim neizturēja nervi, un viņš mēģināja bēgt. Viņš tika aizturēts Kišiņevas lidostā.

Vienkārša, taču droša shēma

Shēma bija ģeniāla. Moldovas tiesībsargājošo iestāžu izmeklēšanā izdevies noskaidrot sekojošo.

Valsts ieņēmumu dienesta ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
VID vēlas iesūdzēt tiesā Ingu Koļegovu

Divas ārzonas kompānijas, ko vadīja Ukrainas pilsoņi, atvēra kontus, noslēdza savā starpā vienošanos par kredīta izsniegšanu, ko garantēja Moldovas pilsonis. Bieži vien šādi cilvēki tika meklēti sociāli neaizsargāto slāņu vidū. Šis cilvēks it kā meklēja četras kompānijas — darījuma garantus no Krievijas.

Pēc tam viena no pusēm neizpildīja saistības, un kreditors vērsās tiesā. Tiesu instance apmierināja prasību, un ārzonas firmas saņēma no Krievijas kompāniju-garantu korespondētājkontiem naudu caur Moldovas bankām. Pēc tam ar tiesu izpildītāja starpniecību naudas līdzekļi tika nodoti kreditoriem — ārzonas kompānijām, no kurām nonāca pie citiem uzņēmumiem Igaunijā, Šveicē, Latvijā, Vācijā, Francijā un Ķīnā.

Ziņu lente
0