Antibiotikas pret saaukstēšanos nelīdz, un to bieža lietošana ir bīstama

© Simon D / pillsТаблетки
Таблетки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ik reizi, kad cilvēki izmanto antibiotikas saaukstēšanās gadījumā vai cenšas ar tām ārstēt slimības, pret kurām tās nelīdz, viņi riskē – iespējams, zāles nelīdzēs tad, kad būs vajadzīgas.

RĪGA, 23. septembris — Sputnik. Pasaules Veselības aizsardzības organizācijas (PVAO) vecākā tehniskā eksperte antimikrobu rezistences jautājumos Elizabete Tailere paziņoja, ka antibiotikas neārstē gripu un saaukstēšanos, un tādu zāļu lietošana ir bīstama un var radīt kaitīgo baktēriju noturību.

Сотрудница лаборатории - Sputnik Latvija
Igaunijā konstatēts Zikas vīruss

"Pirmais iemesls nelietot antibiotikas gripas vai vīrusu ārstēšanai – tās jums vienkārši nepalīdzēs. Tāpēc jūs tikai velti tērēsiet laiku un naudu. Antibiotikas spēj cīnīties tikai ar baktērijām," – viņa atgādināja.

Tailere uzsvēra, ka antibiotikas nelīdz pret vīrusu radītu saaukstēšanos, pret putnu un cūku gripu.

Pie tam pastāvīga antibiotiku lietošana ļauj patiešām bīstamām baktērijām ātri izstrādāt noturību pret tām. Līdz ar to antibiotikas vienkārši pārstāj darboties.

"Tāpēc katru reizi, kad izmantojam antibiotikas, lai ārstētu saaukstēšanos vai slimības, pret kurām tās nelīdz, mēs palielinām risku – iespējams, zāles nedarbosies, kad tās būs mums vajadzīgas," – viņa teica.

PVAO rīcībā esošie dati liecina, ka tuvākajā laikā, iespējams, par neizārstējamām kļūs tādas slimības, kā hlamidioze, gonoreja un sifiliss, jo baktērijas, kas tās izraisa, kļūst aizvien noturīgākas pret antibiotikām.

Приготовление вегетарианского блюда - Sputnik Latvija
Rukolas salāti izraisījuši zarnu infekciju Somijā

Riskanta ir arī antimikrobu preparātu nekontrolēta vai nepareiza lietošana situācijā, ja cilvēki patstāvīgi pērk antibiotikas bez receptes un nenoslēdz nepieciešamo ārstēšanās kursu. Tailere paskaidroja, ka tas ne tikai veicina noturību pret zālēm, bet arī apdraud citu cilvēku veselību.

"Tas rada milzīgas problēmas, jo mums ir miljoniem baktēriju – visapkārt to ir milzums. Ja es trīs dienas lietoju antibiotikas, tās visas tiek pakļautas spiedienam, kas liek tām izstrādāt noturību (pret antibiotikām – red.). Pēc tam es no tām atbrīvojos – izpļaujot vai kārtojot dabiskās vajadzības. Tās sāk izplatīties, it īpaši valstīs ar zemu higiēnas līmeni. Tas ir, es nododu savas noturīgās baktērijas jums, citiem cilvēkiem," – paskaidroja Tailere.

PVAO eksperte atgādināja, ka viena cilvēka baktērijas var būt nekaitīgas viņam pašam, taču ļoti bīstamas citiem cilvēkiem, it īpaši bērniem.

"Nekontrolēta zāļu lietošana ir tiešs ceļš, kurā baktērijas izstrādā noturību pret antibiotikām. Tāpēc mums nepieciešama stingrāka kontrole šajā jomā," – uzsvēra Elizabete Tailere.

Ziņu lente
0