Sīrijas armija pārtraukusi pamieru

© Sputnik / Михаил Алаеддин / Pāriet pie mediju bankasSīrijas armijas karavīri atbrīvotā Alepo rajona teritorijā. Foto no arhīva
Sīrijas armijas karavīri atbrīvotā Alepo rajona teritorijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uguns pārtraukšanas režīms, kas tika izsludināts Sīrijā no 12. septembra, nav sekmējis konflikta atrisināšanu un humanitāro kravu piegādes jautājumu. Krievijas Aizsardzības ministrija informē, ka vienošanos ievērojusi tikai viena puse.

RĪGA, 20. septembris — Sputnik. Pirmdien, 19. septembrī beidzās Sīrijā ieviestā uguns pārtraukšanas režīma termiņš. Sīrijas bruņoto spēku virspavēlniecība informēja, ka opozīcijas nodaļas nav ievērojušas nevienu vienošanās punktu, ziņo Sputnik Igaunija

"Tika plānots, ka pamiera režīms radīs reālu iespēju izbeigt asinsizliešanu, taču teroristu nodaļas neievēroja nevienu uguns pārtraukšanas režīma vienošanās punktu, tās pārkāpumu skaits no viņu puses pārsniedza 300," — teikts virspavēlniecības paziņojumā.

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zaharova aicina Samantu Pauersu apmeklēt Sīriju

Tajā uzsvērts, ka Sīrijas karaspēks darījis visu iespējamo pamiera režīma ievērošanai, demonstrējis maksimālu iecietību, pretojoties teroristisko grupējumu pārkāpumiem, un ir gatavi turpināt cīņu ar terorismu pēc pamiera noslēguma.

Arī Krievija informēja, ka uguns pārtraukšanas režīms Sīrijā ir bezjēdzīgs apstākļos, ja to ievēro tikai valdības karaspēks. Informāciju par to pirmdien sniega Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālā štāba Galvenās operatīvās pārvaldes priekšnieks ģenerālleitnants Sergejs Rudskojs.

Ģenerālleitnants uzsvēra, ka Krievija un Sīrija ir izpildījušas savas saistības, ko noteica Ženēvas vienošanās.

"Krievija un Sīrija ir izpildījušas visas saistības saskaņā ar Ženēvā 9. septembrī noslēgto vienošanos. Pēc amerikāņu lūguma mēs to saturu neizpaužam," — viņš norādīja un piebilda, ka no opozīcijas puses kopš pamiera sākuma novēroti 302 tā pārkāpumi, 63 cilvēki gājuši bojā, 252 — guvuši ievainojumus, SAR armija zaudējusi 153 cilvēkus.

"Savienotās Valstis un to kontrolētie tā saucamās "veselīgās" opozīcijas grupējumi nav izpildījuši savas saistības, ko uzņēmās Ženēvas vienošanos ietvaros. Galvenais — nav nodalīta mērenā opozīcija un "Džabhat an Nusra"," — paskaidroja Sergejs Rudskojs.

Krievija vēro nevis mērenās opozīcijas un "Džabhat an Nusras" nošķiršanu, bet gan vienību saplūšanu un gatavošanos kopīgiem uzbrukumiem. Pie tam mērenās opozīcijas un "Džabhat an Nusras" nošķiršana ir viens no galvenajiem pamiera režīma priekšnoteikumiem.

"Alepo un Hamas provincēs opozīcijas nodaļas, izmantojot to, ka Sīrijas karaspēks pārtraucis karadarbību, pārgrupējas, papildina munīcijas un bruņojuma rezerves un gatavojas pāriet uzbrukumā, lai ieņemtu jaunas teritorijas," — paziņoja Krievijas izveidotā Sīrijas naidīgo pušu samierināšanas centra vadītājs ģenerālleitnants Vladimirs Savčenko.

Galvenās operatīvās pārvaldes priekšnieks Sergejs Rudskojs uzskata, ka aviācijas uzlidojums Sīrijas armijai un kaujinieku uzbrukums apstiprina, ka ASV nespēj ietekmēt mēreno opozīciju un nav informēta par situāciju uz zemes.

"Pašreizējais stāvoklis izveidojies tāpēc, ka ASV rīcībā nav iedarbīgu instrumentu, kas ļautu ietekmēt mēreno opozīciju, un tās nav informētas par reālo situāciju uz zemes. To apliecina bumbu un trieciena uzbrukums Sīrijas karaspēkam Deir ez Zoras pilsētas apkaimē, ko aizvakar izdarīja starptautiskās koalīcijas aviācija, un ISIS bandītisko formējumu uzbrukums, kas tam sekoja," — norādīja Rudskojs.

Ziņu lente
0