Vēlēšanas Berlīnē: Merkeles partijas noriets

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasVācijas kanclere Angela Merkele. Foto no arhīva
Vācijas kanclere Angela Merkele. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kristīgi demokrātiskā savienība, Vācijas kancleres partija zaudē pozīcijas galvaspilsētas parlamentā. Labēji noskaņotā "Alternatīva" nostiprina pozīcijas.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Vācijas kancleres Angelas Merkeles partija "Kristīgi demokrātiskā savienība" Berlīnes parlamenta vēlēšanās demonstrē sliktāko rezultātu visu partiju vidū.

Vācijas kanclere Angela Merkele. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Angela Merkele: situācija Eiropas Savienībā ir kritiska

Exit poll dati apstiprina sociologu prognozes: domājams, pirmo vietu ieņems Vācijas sociāldemokrātiskā partija, kas iegūs aptuveni 23% balsu. Kristīgi demokrātiskā savienība zaudē balsis, bet tās konkurenti, piemēram, labēji noskaņotā "Alternatīva Vācijai" pakāpeniski nostiprina pozīcija — tā saņems vietas galvaspilsētas parlamentā.

Eksperti skaidro, ka situācija Berlīnes parlamentā kardināli mainīsies. Tā saucamo "lielo koalīciju" (sociāldemokrātiskās partijas un Kristīgi demokrātiskās savienības koalīcija) nomainīs "sarkanā-sarkanā-zaļā" koalīcija, ko veido sociāldemokrāti, "kreisie" un "zaļie". Gaidāms, ka sociāldemokrāts Mihaels Millers savu posteni saglabās, taču Vācijas sociāldemokrātiskā partija atteiksies no koalīcijas ar Merkeles partiju.

Parlamentā ienākuši labējie

Protesta akcija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politika
FAZ izstāstīja, kāpēc sabrūk Merkeles impērija

Labēji noskaņotā "Alternatīva", jaunais parlamenta loceklis, ir plaši pazīstama ar saviem skarbajiem izteikumiem, kas vērsti pret imigrantiem un islāmu. Tās piekritēju skaits pieaug migrācijas krīzes fonā. Partijas programmā norādīts, ka augošais musulmaņu skaits lielā mērā apdraud Vācijas sabiedrību un iedzīvotājus.

"Daudzi musulmaņi ievēro likumus un ir atzīti mūsu sabiedrības locekļi, kurus mēs augstu vērtējam. "Alternatīva" prasa novērst paralēlas sabiedrības veidošanos, kur valda šariāta likumi, un abpusēju naidīgumu," — teikts partijas programmā.

Kustība pieprasa aizliegt parandžas un nikāba nēsāšanu, noraida minaretus un prasa dzemdēt vairāk bērnu, nevis veicināt migrāciju. "Alternatīva" aicina slēgt Vācijas universitātēs katedras, kas nodarbojas ar islāma pētījumiem. Ņemot vērā šos lozungus, sociologi uzskata, ka "Alternatīva" ir populistiska partija, un pieļauj, ka tā varētu gūt plašu atbalstu vēlētāju vidū.

Ziņu lente
0