Karikatūra Charlie Hebdo par zemestrīci radījusi sašutumu Itālijā

© Sputnik / Антон Денисов / Pāriet pie mediju bankasCharlie Hebdo
Charlie Hebdo - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijas vēstniecība atbildēja nekavējoties – tās pārstāvji pavēstīja, ka zīmējumi satīriskā žurnālā neatspoguļo franču tautas domas.

RĪGA, 3. septembris — Sputnik. Franču iknedēļas izdevums Charlie Hebdo jaunākajā numurā publicējis karikatūru par zemestrīci, kas 24. augustā notika Itālijā. Karikatūra izraisījusi sašutuma vilni Apenīnos, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Последствия землетрясения в итальянском городе Аматриче - Sputnik Latvija
Itālijā aug upuru skaits

Zīmējumā ar virsrakstu "Zemestrīce itāļu gaumē" atainoti divi asinīm klāti cilvēki. Virs pirmā cilvēka galvas uzraksts "Penne tomātu mērcē", virs otra — "Pastas sacepums". Tiem līdzās ir trešais itāļu virtuves "ēdiens" — lazanja, starp kuras slāņiem vīd cilvēku kājas. Jāpiebilst, ka Charlie Hebdo turklāt komentē nelaimi: "Zesmestrīcē Itālijā gājuši bojā aptuveni 300 cilvēki. Līdz šim nav zināms, vai pirms grūdieniem zeme iesaukusies "Allah akbar."

Par šādu dabas katastrofas atainojumu Itālijas iedzīvotāji bija sašutuši. Viens no pirmajiem šajā jautājumā izteicās izpostītās Amatričes pilsētas mērs Serdžo Piroci.

"Kā var zīmēt karikatūru par bojāgājušajiem? Esmu pārliecināts, ka šī nepatīkamā satīra neliecina par franču patiesajām jūtām," — teica Piroci.

"Šajā karikatūrā es nesaskatu neko smieklīgu," — uzsvēra Vasko Errani, ārkārtas komisārs, kura kompetencē ir zemestrīcē izpostīto teritoriju atjaunošana.

Последствия землетрясения в Италии - Sputnik Latvija
Itāļu restorāni nolēmuši savākt ziedojumus zemestrīcē cietušajiem

Francijas vēstniecība Itālijā nekavējoties publicēja oficiālu paziņojumu par to, ka Charlie Hebdo zīmējumi "neapšaubāmi neliecina par franču tautas viedokli."

Parastie pilsoņi un politiķi sociālajos tīklos Facebook un Twitter, neizvēlēdamies izteikumus, komentēja satīriskā izdevuma zīmējumus. Piemēram, daudzi savās lapās publicējuši uzrakstu "Je ne suis pas Charlie" (Es neesmu Šarlī) ar komentāriem "Kauns!", un galvaspilsētas apgabala prezidents Lacio Nikolā Dzingareti savā lapā norādīja: "Jūs varat zīmēt karikatūras, kādas vien gribat, bet man ir tiesības teikt, ka jums vajadzētu kaunēties."

Iknedēļas izdevums Charlie Hebdo kļuva plaši pazīstams pēc tam, kad tā redakcijā 2015. gada 7. janvārī notika uzbrukums. Divi noziedznieki iebruka redakcijā un atklāja uguni pa cilvēkiem. Vēlāk uzbrukumi atkārtojās, un trīs dienu laikā gāja bojā 17 cilvēki. Uzbrukumā tika turēti aizdomās brāļi Šerifs un Saids Kuašī. Speciālās operācijas laikā 9. janvārī viņi gāja bojā. Pēc šiem notikumiem daudzi Francijas un citu pasaules valstu iedzīvotāji savos profilos sociālajos tīklos publicēja statusu "Je suis Charlie" (Es esmu Šarlī).

Ziņu lente
0