The Nation: ASV pārvērtušas Ukrainu par "nelegālo ieroču supermārketu"

© Sputnik / KadyrbekovAutomāta stobrs. Foto no arhīva
Automāta stobrs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraina pārvērtusies par pagrīdes tirgu, no kurienes apbruņojums nonāk tādās valstīs kā Dienvidsudāna, vēsta The Nation.

RĪGA, 1. septembris — Sputnik. ASV sniedz Ukrainai militāro un finansiālo palīdzību, bet Kijeva savukārt atrod iespējas pārdot ieročus citām valstīm, apejot starptautiskos tiesību aktus, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz The Nation.

"Pašpasludinātajiem ekspertiem Krievijas jautājumos" patīk runāt par to, ka Maskava vēlas "bruņoties" ar WikiLeaks, bēgļiem, prusakiem-robotiem un pat džedaju trikiem, taču viņiem vajadzētu labāk apskatīties, kas notiek viņu pašu valstī, teikts rakstā.

Ukraiņu karavīri kopā ar reaktīvas artilērijas kompleksu Grad. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ukraiņu politiķi cer ar ieroču palīdzību mazināt eskalāciju
"Visām šīm izdomātajām apsūdzībām var droši likt pretī patieso ieroču lomu ASV ārpolitikā pēdējos gados," — norāda žurnāls.

Kopš ASV prezidents Baraks Obama nācis pie varas, ieroču eksports no ASV ir strauji pieaudzis — tas kļuvis par īstu zelta dzīslu ieroču ražotājiem. The Nation rīcibā esošie dati liecina, ka 2014. gadā ASV piedalījušas vairāk nekā pusē visu par ieroču piegādēm noslēgto līgumu pasaulē. Aizsardzības uzņēmumu L —3 Communications, Northrop Grumman, Raytheon, General Dynamics un Lockheed Martin akciju cenas pašlaik atrodas tuvu piecu gadu maksimumiem.

The Nation raksta norādīts, ka amerikāņu ieroču tirgotāji izdara likmi uz auksto karu ar Krieviju. "Nav brīnums, ka Ukraina, kas atrodas jauna aukstā kara avangardā, kopš 2014. gada pavasara kļuvusi par īstu ieroču tirgu," — teikts materiālā.

Līdz 2015. gada beigām Kijeva saņēmusi no Vašingtonas militāro palīdzību vairāk nekā 780 miljonu dolāru apmērā un kredītu garantijas par 2 miljardiem, turklāt Ukrainas prezidents Petro Porošenko pat neslēpa, ka SVF naudu grasās tērēt karam. Rezultātā "Ukraina ir kļuvusi par nelegālo ieroču supermārketu."

Здание Министерства иностранных дел Российской Федерации. - Sputnik Latvija
Krievija var pārtraukt diplomātiskās attiecības ar Ukrainu

Piedevām valsts pārvērtusies par pagrīdes tirgu, no kurienes apbruņojums nonāk valstīs, kur valda pasaulē agresīvākie režīmi. Saskaņā ar Amnesty International tiesībsargu datiem, Ukraina pārdod
ložmetējus un helikopterus Dienvidsudānai — "valstij, kur civiliedzīvotāji tiek apšaudīti slimnīcās un baznīcās". Turklāt ieroču piegādes Dienvidsudānai neatbilst Starptautiskajam Ieroču tirdzniecības līgumam, teikts rakstā.

"Rodas interesants jautājums: kā valsts, kas pastāvīgi apgalvo, ka atsitot Krievijas uzbrukumus savai teritorijai, var atļauties pārdot ieročus ārvalstīm?" — interesējas materiāla autors.

The Nation atzīmē, ka, apejot Starptautisko Ieroču tirdzniecības līgumu, ASV pārdod ieročus Saūda Arābijai, un šīs piegādes uztur asiņaino konfliktu Jemenā.

"Ieroču tirdzniecība" un "sadarbība drošības jomā", kas uzkurina pilsoņu konfliktus, kara noziegumus un reģionālo nestabilitāti, ir pretrunā ar paša Baltā nama pamatprincipiem. ASV administrāciju un aizsardzības rūpniecību sen jau vajadzētu saukt pie atbildības, "- secināja raksta autors.

 

Ziņu lente
0