Zem grifa "konfidenciāli". Pirmais Kuka ceļojums apkārt zemeslodei

© wikipediaDžeimss Kuks
Džeimss Kuks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Oficiālais angļu pētnieka Džeimsa Kuka pirmā brauciena apkārt pasaulei mērķis bija izpētīt Venēras pāriešanu pāri Saules diskam. Jau 1786. gadā Anglija nolēmusi kolonizēt teritorijas, kuras viņš atklājis.

RĪGA, 26. augusts — Sputnik. 1768. gada 26. augustā angļu jūrasbraucējs Džeimss Kuks ar ogļu pārvadāšanas kuģi "Endeavour" sāka pirmo ceļojumu apkārt zemeslodei, kas ilga vairāk nekā trīs gadus. Ekspedīcijas oficiālais mērķis bija Venēras tranzīta pētījums. Taču Kuka slepenas misijas uzdevums bija tā dēvēta Dienvidu kontinenta meklēšana un Austrālijas krastu noteikšana.

Fjodors Koņuhovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Fjodora Koņuhova ceļojums apkārt pasaulei noslēdzies ar traumu un rekordu

Ekspedīcija pierādījusi, ka Jaunzēlande sastāv no divām patstāvīgām salām, kurus vienu no otras atdala šaurums, ko vēlāk nosauca par Kuka šaurumu. Kukam arī izdevās iezīmēt kartē Austrālijas austrumu daļu, kas līdz tam nebija izpētīta, viņš caurkuģoja šaurumu starp Austrāliju un Jaungvineju.

Jau 1786. gadā Anglija sāka kolonizēt teritorijas, ko atklājis Kuks, izveidojot tur noziedznieku kolonijas.

Kopumā Kuks vadīja trīs ekspedīcijas apkārt zemeslodei, izpētot pasaules okeānu. Viņš iezīmēja kartē Ņūfaundlendas, Kanādas austrumu piekrastes, Jaunzēlandes, Austrālijas, Ziemeļamerikas rietumu piekrastes, Klusā okeāna, Indijas un Atlantijas okeānu neizpētītas daļas.

Daudzām Kuka kartēm ilgu laiku nebija analogu precizitātes ziņā. Arī Kuks ar speciālu diētu iemācījās cīnīties ar tādu bīstamu un plaši izplatītu slimību, kā cinga, mirstību no kuras izdevās samazināt līdz nullei.

Ziņu lente
0