Viedoklis

Baltkrievu paralimpietis nolēmis nest Krievijas karogu spēlēs Riodežaneiro

© Sputnik / Сергей ПушкинГлава Паралимпийского комитета Белоруссии Олег Шепель
Глава Паралимпийского комитета Белоруссии Олег Шепель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskā Paralimpiskā komiteja draud sodīt Oļegu Šepeļu pēc viņa paustā atbalsta Krievijas paralimpiskajai komandai, kas atstādināta no spēlēm Riodežaneiro.

RĪGA, 24. augusts — Sputnik. Baltkrievijas Paralimpiskās komitejas vadītājs Oļegs Šepeļs paziņojis, ka turēs Krievijas karogu tribīnēs Paralimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā Riodežaneiro. "Kā Baltkrievijas Paralimpiskās komitejas vadītājs es neklusēšu ne šeit, ne Brazīlijā. Esmu uzdevis uz Spēļu atklāšanu Rio ņemt līdzi Balkrievijas un, protams, Krievijas karogus. Man tie būs," – pastāstīja Šepeļs aģentūrai Sputnik Baltkrievija.

Viņš uzsvēra, ka pēc CAS lēmuma jutis šoku. "Gribu teikt, ka tas ir kļūmīgākais solis visā paralimpiskās kustības vēsturē. Tā ir zaimošana, ja par invalīdiem tiek pieņemti politiski lēmumi," – teica Oļegs Šepeļs.

Saskata politisku protestu

Starptautiskā Paralimpiskā komiteja uz baltkrievu paralimpieša vārdiem atsaucās ļoti negatīvi. SPK paziņoja, ka neviens nenesīs Krievijas karogu spēļu atklāšanas laikā, jo Krievija ir atstādināta no Paralimpiādes.

"Ja baltkrievu sportisti atklāšanas ceremonijā nesīs Krievijas karogus, tas tiks uzskatīts par politisku protestu, un pret atbilstošajiem sportistiem un/vai nacionālo paralimpisko komiteju tiks sperti noteikti soļi," – ziņoja Starptautiskās Paralimpiskās komitejas preses dienests.

Krievijas karogs oficiālajās tribīnēs

Oļegs Šepeļs paskaidroja, ka nekādus kritērijus nepārkāps, jo sportistiem nav jānodarbojas ar politiku. 

"Delegācija, kas oficiāli iznāks "Marakanā", nesīs tikai Baltkrievijas karogu. Neko citu. Sportistiem ir jānodarbojas ar sportu un jāparāda rezultāti uz celiņiem un zālēs," – aģentūra "R-Sport" citēja atlēta teikto baltkrievu radiostacijai "Radio Svoboda".

"Savukārt oficiālā delegācija turēs ne tikai Baltkrievijas karogu, par to esmu pārliecināts. Neredzu pamatu, kāpēc es nevaru paņemt Krievijas karogu līdzi oficiālajās tribīnēs, ja jau mēs sakām, ka mums ir demokrātija. Taču sportistu delegācija to nedarīs nekādā gadījumā," — apliecināja Šepeļs.

"Ja mēs nenodalīsim sportu no politikas, tostarp arī paralimpisko kustību, tas labi nebeigsies," — viņš piebilda.

Amorāls stāsts – negodīga Olimpiāde

Spiediens pret Krieviju ir kritis līdz zemiskākajiem un neģēlīgākajiem paņēmieniem, — savu viedokli Sputnik pauda Oļegs Fjodorovs, starptautisko bodibildinga sacensību laureāts.

"Cik pretīgi un neglīti ir izdarīt spiedienu pret Krieviju ar sportistu starpniecību, un tagad jau ir nokļuvuši līdz invalīdiem! Citus paņēmienus viņi neredz, jo godīgā sportiskā cīņā viņi zaudē. Tāpēc viņi ir krituši līdz tik zemiskām, neģēlīgām un netīrām insinuācijām," – teica atlēts.

Viņaprāt, Krievija ir izdarījusi visu iespējamo, lai paralimpieši saņemtu atļauju piedalīties spēlēs Riodežaneiro.

Tikai pieņēmumi

Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomes vadītājs Mihails Fedotovs atgādināja, ka Starptautiskā Olimiskā komiteja ir devusi atļauju piedalīties spēlēs sportistiem, kam nav saiknes ar dopingu. Viņš uzskata, ka IPC un CAS nav rīkojušās saskaņā ar tiesisko loģiku.

Роман Петушков (Россия), завоевавший шесть золотых медалей на XI Паралимпийских зимних играх в Сочи, после окончания соревнований по лыжным гонкам. - Sputnik Latvija
Paralimpietis Petuškovs par CAS lēmumu: viņi ir vienkārši necilvēki

Vakar Sporta Arbitrāžas tiesa noraidīja Krievijas Paralimpiskās komitejas apelāciju par SPK lēmumu atstādināt Krievijas Paralimpisko komiteju no dalības 2016. gada Paralimpiādē un atņemt biedra tiesības Krievijas Paralimpiskajai komitejai.

CAS lēmuma pamatā ir tikai Maklarena komisijas ziņojums, kurā apgalvots, ka Krievijā darbojusies valsts vadīta dopinga sistēma. Tajā pieminētas 35 pozitīvas paralimpiešu dopinga analīzes, kas pazudušas laikā no 2012. līdz 2015. gadam.

Pie tam Krievija nav saņēmusi informāciju par to, kādu sportistu analīzes it kā esot pazudušas, ne arī jebkādus citus faktus. Ziņojums balstīts uz pieņēmumiem, kam nav sniegti nekādi pierādījumi, jo nav veiktas nekādas ekspertīzes, tostarp arī jautājumā par it kā saskrāpētajām menzūrām.

Ziņu lente
0