Politika

Eiropas Savienību gaida pārmaiņas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Itālijas premjerministrs Mateo Renci pavēstīja, ka Eiropas integrācijas procesā nepieciešams "atiestatīt".

RĪGA, 22. augusts — Sputnik. Itālijas premjerministrs Mateo Renci gatavojas tikties ar Vācijas un Francijas vadītājiem. Tikšanās notiks pirmdien Itālijai piederošajā Ventotenas salā Tirēņu jūrā. Politiķis informē, ka Eiropas integrācijas procesu nepieciešams nopietni izvērtēt.

"Visiem itāļiem vajadzētu lepoties ar to, ka kanclere Angela Merkele un prezidents Fransuā Olands ieradīsies Itālijā, lai atiestatītu Eiropas Savienību. Tas ir nepieciešams," — paziņoja premjers publiskā pasākumā savā dzimtajā Toskānā.

"Eiropa vairs nevar būt tikai Finanšu, banku un tehnokrātisku noteikumu savienība. Tai no jauna jākļūst par ideālu Eiropu. Šo partiju ir jāizspēlē, un tā tiks izspēlēta," — apliecināja Renci.

Opozīcijas partijas Saskaņa līderis Jānis Urbanovičs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Urbanovičs: latviešiem jāsaprot - krievi vienmēr paliks krievi

Vienlaikus Itālijas valdības vadītājs pievērsa uzmanību tam, ka trīspusējā tikšanās notiks "simboliskā Eiropas augsto ideālu vietā." Nelielā Ventotenas sala, kurp fašistiskās diktatūras gados tika izraidīti vairāki itāļu intelektuāļi, kļuva pazīstama, pateicoties politoloģiskajam traktātam, kas tika uzrakstīts šeit 1941. gadā. Tajā tika norādīta nepieciešamība apvienot

Eiropas tautas vienotā federācijā. Dokuments vēsturiski pazīstams kā "Ventotenes manifests". To izplatīja Itālijas Pretošanās kustības dalībnieki. Zināmā mērā tas paredzēja Eiropas Savienības izveidi.

Brexit referenduma rezultātu iespaidā trīs valstu — ES dibinātāju — līderi, ko satrauc Eiropas integrācijas procesa glābšana, ir nolēmuši atgriezties pie sākotnējām vērtībām, tāpēc samita norises vietas izvēle ir pašsaprotama.

Tikšanās Ventotenē ir otrā neformālā apspriede šajā formātā — Renci, Merkele un Olands 27. jūnijā tikās Berlīnē, lai apspriestu sekas, ko nesīs Lielbritānijā notikušais referendums par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības.

Itālijas premjerministrs augstos viesus gaidīs lidostā Neapoles apkaimē, no kurienes trīs valstu vadītāji Itālijas jūras kara spēku helikopteros dosies uz Ventoteni. Pēc tikšanās uz Itālijas pirmā aviobāzes kuģa Giuseppe Garibaldi klāja notiks preses konference, kurā tiks paziņoti samita rezultāti.

Ziņu lente
0