Igauņu sportisti: paralimpiešiem cenšas izraut sirdi no krūtīm

© Sputnik / Iliya PitalevРоссийский велогонщик Алексей Обыденнов в индивидуальной гонке на дистанции 1 км на ХIV летних Паралимпийских играх в Лондоне
Российский велогонщик Алексей Обыденнов в индивидуальной гонке на дистанции 1 км на ХIV летних Паралимпийских играх в Лондоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sporta sabiedrība Igaunijā īpaši neizvēlas izteicienus, komentējot Krievijas izlases atstādināšanu no 2016. gada Paralimpiādes.

RĪGA, 9. augusts — Sputnik. "Raganu medības" sportā, par kuru upuri kļuvusi tikai Krievija, ir radījušas negatīvu reakciju igauņu sportistu vidū.

Церемония открытия XXXI летних Олимпийских игр в Рио-де-Жанейро - Sputnik Latvija
Krievijas izlase atstādināta no Paralimpiskajām spēlēm

Tie, kam sports ir vienīgais glābiņš dzīvē, ir bezspēcīgi juridisku argumentu priekšā par to, ka krievu paralimpieši esot lietojuši veselībai kaitīgus preparātus – dopingu.

"Atkal tas pats, kas notika ar Krievijas galveno izlasi! Iespējams, scenārijs atkārtosies – vispirms aizliegums, pēc tam dažiem "zaļā gaisma" tomēr tiks dota," – saka Anastasija Morkovkina, labākā uzbrucēja sieviešu futbolā, vairākkārtēja Igaunijas čempione.

Tiesa, viņa uzskata, ka pašlaik viss izskatās nopietnāk – klīst runas par dopinga sistēmu politiskajā līmenī.

"Līdz sirds dziļumiem žēl sportistu, kam ar tādu rīcību rauj sirdi no krūtīm! Īstam cīnītājam taču ir tikai viena vēlēšanās – uzvarēt!" – piebilda Anastasija.

Dmitrijs Udrass, pagājušo Paralimpisko spēļu brīvprātīgais no Krievijas, savā lappusē Facebook publicēja emocionālu, taču daiļrunīgu ierakstu. Tajā viņš aizstāv sportistus ar fiziskajiem trūkumiem, kuriem sports ir dzīves jēga un kuriem tā tiek atņemta ar patvaļīgu un nepamatotu lēmumu.

Российская паралимпийская сборная во время церемонии подъема флага России в Паралимпийской деревне в Лондоне - Sputnik Latvija
Baltkrievijas Paralimpiskās komitejas vadītājs: Rodčenkova dienas ir skaitītas

Pasaules Bodibildinga un fitnesa federācijas (WBBF) pārstāve Igaunijā Jūlija Ševcova uzskata, ka lēmums nav mērķtiecīgs.

"Pareizāk sakot, tas ir debilisms un marasms. Tādā gadījumā vajag pārbaudīt visus pēc kārtas, visas valstis, kuru sportisti pieķerti dopinga lietošanā, nevis tikai Krieviju," – viņa uzskata.

Igaunijas Paralimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Marguss Hernits atzīmēja, ka, protams, ir žēl krievu sportistu, taču ar situāciju nāksies samierināties, jo tādi ir noteikumi.

"Ja sportists lieto dopingu un dara to pēc ārsta un trenera padoma, tad jāsoda viņi, — Marguss Hernits pastāstīja savas domas Sputnik. – Taču, ja to atbalsta valdības līmenī, ir jāsoda valsts."

Viņš paskaidroja, ka situācija ar dopingu paralimpiešu vidū ir atšķirīga no olimpiešu izlases. Pirms Olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro SOK nodeva starptautiskajām sporta asociācijām tiesības lemt par krievu sportistu pielaišanu sacensībām.

Члены сборной России по фехтованию на колясках на пресс-конференции, посвященной Паралимпиаде в Рио-де-Жанейро - Sputnik Latvija
Krievijas paralimpiskā izlase cīnīsies par savām tiesībām

Savukārt Starptautiskajā Paralimpiskajā komitejā šādu asociāciju dažādiem sporta veidiem nav, jo sportistu ar fiziskajiem trūkumiem skaits nav liels. Tāpēc lēmumu par Krievijas komandas atstādināšanu pieņēma pati Paralimpiskā komiteja.

"Protams, ir žēl, ka krievu sportisti, kuri gatavojās spēlēm, nevarēs piedalīties Paralimpiādē. Taču neko nevar darīt," – konstatēja Marguss Hernits.

Šo visai paralimpiskajai kustībai sāpīgo tēmu vēl turpināsim: vairāki ārvalstu sportisti un treneri no Itālijas, Serbijas un citām valstīm lūdza mazliet laika, lai sniegtu Sputnik savus komentārus par Krievijas paralimpiešu atstādināšanu no 2016. gada spēlēm.

Ziņu lente
0