Turcijā rit diskusija par to, vai valstij ir vajadzīga NATO

© AFP 2023 / BULENT KILICСторонники Эрдогана собираются на площади Таксим в Стамбуле, чтобы поддержать правительство 16 июля 2016 года.
Сторонники Эрдогана собираются на площади Таксим в Стамбуле, чтобы поддержать правительство 16 июля 2016 года. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc pieņēmumiem par to, ka militārajā apvērsumā Turcijā vainojamas ASV, pilnā sparā izvērsusies diskusija par to, vai valstij ir lietderīga dalība NATO.

RĪGA, 6. augusts — Sputnik. Cik dziļa ir Turcijas sabiedrības neuzticīgā attieksme pret Ziemeļatlantijas aliansi? Vai Turcijas un Amerikas attiecību pasliktināšanās ietekmēs Turcijas lomu un vietu NATO? Par to Sputnik Turcija pastāstīja Oktajs Aksojs, Turcijas ārlietu ministra kancelejas bijušais vadītājs, Ankaras Ārpolitikas institūta Starptautisko programmu direkcijas vadītājs, bijušais Turcijas ārkārtas un pilnvarotais vēstnieks Somijā, Zviedrijā un Jordānā.

Protestu dalībnieki pie NATO militārās bāzes Turcijā sadedzināja ASV karogu - Sputnik Latvija
Video
Protestu dalībnieki pie NATO militārās bāzes Turcijā sadedzināja ASV karogu

"Neapšaubāmi, Turcijas un ASV attiecību pasliktināšanās ietekmēs arī Turcijas un NATO attiecības. Taču līdz šim, neskatoties uz periodisko spriedzi pušu starpā, attiecības tomēr turpinājās. Līdz brīdim, kamēr ASV neizdos Fethullahu Gulēnu, valsts apvērsuma mēģinājuma iniciatoru, būs ārkārtīgi sarežģīti ievadīt attiecības agrākajā gultnē," – uzsvēra Oktajs Aksojs.

Diplomāts atgādināja, ka NATO aviobāze "Indžirlika" tiek izmantota cīņā pret ISIS. Neapšaubāmi, NATO uztraucās par to, ka puča laikā bāzes darbība tika apturēta. Taču ISIS ir grupējums, pret kuru cīnās arī Turcija. Tāpēc bāzes darbība tika atjaunota.

"Skaidrs, ka ASV nav ieinteresēta sabojāt attiecības ar Turciju. Taču par pozitīvu Turcijas un ASV sadarbību nosaukt nevar. Turcijai ir problēmas arī ar citām NATO dalībvalstīm. Dažkārt priekšplānā iznāk domstarpības. Tādos apstākļos tiek apšaubīta Turcijas dalība Ziemeļatlantijas aliansē. Taču pagaidām radušās domstarpības ir izdevies atrisināt," – norādīja ziņu aģentūras sarunu biedrs.

NATO aviobāzi Indžirlika - Sputnik Latvija
Turcijas varas iestādes bloķējušas NATO bāzi

Pašlaik viss ir atkarīgs no ASV. Viņi norāda uz saviem iekšējiem likumiem,  un pieprasa izskatīt jautājumu par Fethullaha Gulēna ekstradīciju saskaņā ar amerikāņu likumiem. Viņi lūdza no Turcijas kaut kādus dokumentus.

"Taču Turcijas sabiedrība ir pilnīgi pārliecināta par to, ka aiz valsts apvērsuma mēģinājuma stāv Fethullahs Gulēns, un uzskata ASV viedokli par nepieņemamu. Vilšanās attiecībā pret ASV neizbēgami tiek orientēta arī uz aliansi. Turcijas sabiedrība pamatoti uzskata, ka ASV administrācija atbalsta Fethullahu Gulēnu un viņa kustību. Paskatīsimies, kas notiks tālāk," – noslēgumā norādīja Oktajs Aksojs.

Ziņu lente
0