Strīda monēta: Latvijas ĀM pauž neapmierinātību saistībā ar Krievijā izlaisto piemiņas monētu

© Foto : Пресс-служба Банка РоссииUz monētu reversiem attēloti memoriāli, pieminekļi un skulptūras no sekojošām pilsētām: Viļņa, Tallina, Rīga
Uz monētu reversiem attēloti memoriāli, pieminekļi un skulptūras no sekojošām pilsētām: Viļņa, Tallina, Rīga - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Arī Latvija seko Lietuvas pēdās – Ārlietu ministrija pauž neapmierinātību ar piemiņas monētu, kas veltīta no nacistiskajiem iebrucējiem atbrīvotajām pilsētām. Vakar emisijas programmas ietvaros Krievijas Centrālā banka izlaida piemiņas monētas.

RĪGA, 4. augusts — Sputnik. Latvijas ĀM ziņo, ka Krievija joprojām uzspiež savu Otrā pasaules kara un pēckara notikumu traktējumu, izlaišot Krievijas Centrālās bankas piemiņas monētas ar Rīgas attēlu.

Piemineklis Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Piemineklis Rīgas atbrīvotājiem kalts uz monētām Krievijā

1. augustā Krievijas Centrālā banka emisijas programmas ietvaros laidusi apgrozībā monētu sēriju ar nosaukumu " Valstu galvaspilsētas, ko padomju karaspēks atbrīvojis no vācu fašistiskajiem iebrucējiem." Uz monētu reversiem attēloti memoriāli, pieminekļi un skulptūras no sekojošām pilsētām: Kijeva, Minska, Kišiņeva, Bukareste, Viļņa, Tallina, Rīga, Belgrada, Bratislava, Budapešta, Varšava, Vīne, Berlīne un Prāga.

Viļņai veltītā monēta izraisīja Lietuvas ĀM sašutumu, turklāt vairāku iemeslu dēļ.

Lietuvas ĀM politiskais direktors Rolands Kupčinskis uzskata, ka uz monētas norādītais Viļņas atbrīvošanas datums — 1944. gada 13. jūlijs ir diena, kad "nacistu okupāciju nomainīja padomju okupācija." Otrkārt, padomju kareivjiem veltītais piemineklis uz Zaļā tilta, kas attēlots uz monētas, tika demontēts pirms gada.

Vienlaikus no Zaļā tilta pazuda arī citas skulptūras, kas bija celtas 1952. gadā. Saskaņā ar Viļņas mērijas lēmumu, tās nosūtītas uz SIA Grinda laukumu, kur izstādīti daudzas padomju skulptūras un pieminekļi no dažādiem valsts novadiem. Viļņas mērijai šķita, ka skulptūru sliktais stāvoklis apdraud autovadītājus un kājāmgājējus.

Šodien Latvijas ĀM atbildēja uz Rīgai veltītas monētas izlaišanu.

Rīgas mērs Nils Ušakovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rīgas mērs Aleksandram Kiršteinam: pietiek dzert

"Krievija turpina izmantot jebkurus līdzekļus, lai uzspiestu savu traktējumu par Otrā pasaules kara un pēckara notikumiem Eiropā. Vienlaikus šāds Krievijas solis liecina arī par tās izmisīgu apņēmību turpināt šī vienpusējā redzējuma tiražēšanu, pat neskatoties uz to, ka tas atstāj nelabvēlīgu ietekmi uz tās tēlu kaimiņvalstīs," — teikts ministrijas paziņojumā. ĀM uzskata, ka nacisma sakāve un Otrā pasaules kara beigas atnesa Latvijai nevis brīvību un valstiskuma atjaunošanu, bet gan okupācijas un represiju gadus.

Uz monētas attēlotais Uzvaras piemineklis Rīgā vēl joprojām stāv savā vietā, atšķirībā no Viļņas monumenta, lai gan regulāri skan ierosinājumi to nojaukt vai pārcelt.

Krievijas Bankas preses dienests trešdien paziņoja, ka piemiņas monētu sērija ir veltīta uzvarai pār fašismu, un nekādas ģeopolitiskās izmaiņas nevar mazināt šīs uzvaras neapšaubāmo nozīmi visā Eiropā un pasaulē.

Ziņu lente
0