Erdogans piešķīris sev ārkārtas pilnvaras

© REUTERS / HANDOUTПрезидент Турции Реджеп Тайип Эрдоган.
Президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans saņēmis tiesības dot tiešas pavēles karaspēkam, kā arī nodevis karaskolas Nacionālās Aizsardzības universitātes ziņā.

RĪGA, 1. augusts — Sputnik. Turcijas sauszemes karaspēki, jūras kara un gaisa kara spēki vairs nepakļaujas Ģenerālštābam. Tagad tie pakļauti Turcijas Nacionālās aizsardzības ministrijai, ziņo Resmi Gazete. Pie tam papildu pilnvaras saņēmis Turcijas prezidents un premjerministrs. Piemēram, viņi ieguvuši tiesības dot pavēles karaspēkam bez jebkādiem papildu apstiprinājumiem, bet karavīru pienākums ir nekavējoties izpildīt saņemtos rīkojumus.

Turcijā pārtraukta kara akadēmiju un karaskolu darbība, kurās tiek sagatavoti jaunākie virsnieki. Tās pārgājušas Nacionālās Aizsardzības universitātes kontrolē. To veidos profesionālas sauszemes, jūras un gaisa gara spēku profesionālās karaskolas.

Gulhanas Kara medicīnas akadēmija Stambulā un kara hospitāļi pārgājuši Turcijas Veselības aizsardzības ministrijas kontrolē.

Площадь Султанахмет в Стамбуле - Sputnik Latvija
Turku politologs: apvērsums plānots ASV

Naktī uz 16. jūliju Turcijas valdība informēja par militāra apvērsuma mēģinājumu valstī. Jau nākamajā dienā Turcijas valdībai izdevās apturēt apvērsumu, kura centrā bija Stambula un Ankara. Informācija liecina, ka valsts apvērsuma mēģinājuma rezultātā dzīvības zaudējuši 246 Turcijas pilsoņi, neskaitot dumpiniekus, vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku guvuši ievainojumus. Pašlaik valstī ieviests ārkārtas stāvoklis.

Arestēts 41 ģenerālis (iepriekš tika aizturēti 103 ģenerāļi), kuru vidū ir arī bijušais Turcijas GKS komandieris ģenerālis Akins Ozturks. Turcijas mediju rīcībā esošā informācija liecina, ka viņš, iespējams, bijis dumpinieku vadītājs. Arestēts arī NATO aviobāzes Indžirlikas priekšnieks ģenerālis Bekirs Erdžans Vans.

Ziņu lente
0