Phenjana brīdina: ASV tuvojas karam ar Ziemeļkoreju

© Sputnik / Andrey IvanovPlakāts. Foto no arhīva
Plakāts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikas Savienoto Valstu lēmums iekļaut Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu sankcijām pakļauto personu sarakstā ir pēdējais salmiņš, vēsta Phenjanas diplomāts.

RĪGA, 31. jūlijs — Sputnik. Nesen ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija ieviesa jaunas sankcijas pret vairākiem Ziemeļkorejas pilsoņiem. To starpā ir ari valsts vadītājs Kims Čenuns.

Высокотехнологичная противоракетная система THAAD, предназначенная для перехвата баллистических ракет - Sputnik Latvija
Seula un Phenjana biedē ar atriebību

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas ASV lietu departamenta ģenerāldirektors Hans Sonriols brīdināja, ka Vašingtonas veiktajiem pasākumiem būs ievērojamas sekas.

"Obamas administrācija ir izšķīrusies par šo soli, nekaunīgi izaicinot KDTR pašcieņu, lai atbrīvotos no valsts neērtās pozīcijas ar politiskās un militārās konfrontācijas palīdzību," — teica Hans Sonriols.

"Savienotās Valstis ir pārkāpušas robežu mūsu konfrontācijā. Šo trīskārt nolādēto noziegumu mēs uzskatām par kara pieteikumu."

Pret atsevišķiem cilvēkiem vērstās sankcijas tika ieviestas, papildinot ANO Drošības padomes ieviestos ierobežojumus pēc Phenjanas kodolieroču un ballistisko raķešu izmēģinājumiem.

Politiķis ieteica ASV un Dienvidkorejai atteikties no gaidāmajām militārajām mācībām, kas varētu pastiprināt spriedzi reģionā pēc tam, kad ASV vēstnieks Dienvidkorejā Marks Liperts nesen ASV piederošajā lidmašīnā F-16 devās lidojumā pa reģionu.

Atbildot uz politiķa izteikumiem, ASV Valsts departamenta pārstāve Austrumāzijā un Klusā okeāna reģionā Katina Ādamsa uzsvēra, ka ASV joprojām aicina Ziemeļkoreju atteikties no darbībām un izteikumiem, kas destabilizē situāciju reģionā un veikt konkrētus pasākumus starptautisko saistību izpildei.
Viņa paziņoja, ka nākamajā mēnesī notiks militārie manevri, kuru mērķis ir demonstrēt solidaritāti.

"Šīs mācības nepārprotami demonstrē ASV uzticību aliansei," — teica Ādamsa.

Американские ракеты Patriot размещены в Польше - Sputnik Latvija
Ķīna iebilst pret ASV pretgaisa sistēmas izvietošanu Dienvidkorejā

Līdz 2017. gada beigām ASV plāno uzstādīt pussalā pretraķešu aizsardzības sistēmu THAAD. Šie plāni radījuši ne vien Ziemeļkorejas, bet arī Ķīnas un Krievijas iebildumus — šīs valstis THAAD sistēmas uzskata par nacionālās drošības apdraudējumu.

Vienlaikus ASV paskaidro, ka pretraķešu aizsardzības sistēma ir nepieciešama, lai aizsargātu Seulu pret hipotētiskajiem uzbrukumiem no Ziemeļkorejas. Savukārt Phenjanas pārstāvji informē, ka nesenie kodolieroču un ballistisko raķešu izmēģinājumi tiek veikti, ņemot vērā ASV agresiju.

Ziņu lente
0