Latvija nav demokrātiskākā starp bijušajām padomju valstīm

© Pixabay / klimkinŠaha figūras spēles laukumā. Foto no arhīva
Šaha figūras spēles laukumā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nevalstiskā organizācija Freedom House ir nolēmusi izvērtēt demokrātijas attīstību 29 bijušajās sociālistiskajās valstīs.

RĪGA, 30. jūlijs — Sputnik. Latvija ierindojusies jaunā Freedom House reitinga trešajā rindiņā. Šajā reitingā analizēta demokrātija Eiropas un Āzijas valstīs, kurās valdījis komunistiskais režīms. Līdera vietu sarakstā ieņem Igaunija, bet pēdējā vietā tikusi Uzbekistānai un Tadžikistānai.

ES valstu karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Aptauja: zviedri ir pesimistiski noskaņoti par Eiropas Savienības nākotni

Freedom House eksperti pievērsa uzmanību sabiedriskajai diskusijai Latvijā par tā saucamajām tradicionālajām vērtībām un prokrieviski noskaņoto politiķu aktivitātei. Situāciju valstī ir ietekmējuši divi faktori: prezidentūra Eiropas Padomē un migrācijas krīze. Analītiķi uzskata, ka šogad Latvija ir parādījusi saviem pilsoņiem un partneriem Eiropā, ka ir pilntiesīga ES locekle. Taču situācija ar bēgļiem valstī radījusi dažādus iebildumus un bažas.

Organizācija uzskata, ka valsts prezidenta vēlēšanas ir demonstrējušas Latvijas politisko briedumu, ko nav iespējams teikt par citiem notikumiem: Laimdotas Straujumas valdības demisiju un cīņu par premjera krēslu. Bez sajūsmas eksperti atcerējās arī krīzi AirBaltic, kas noveda pie transporta ministra Anrija Matīsa demisijas, un pieminēja korupcijas skandālu, kurā izrādījies iesaistīts Latvijas Dzelzceļa vadītājs.

Eksperti vērtē, ka 2016. gadā Latvijā valdīs stabilitāte, valdošā koalīcija paliks pie varas, diskusijas par tradicionālajām vērtībām turpināsies, taču attieksme pret Eiropas Savienību pēc referenduma par Lielbritānijas izstāšanos no ES kļūs skeptiskāka.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Prezidents iestājas par vārda brīvību hibrīdkarā

Vai tālu vēl līdz Tallinai?

Demokrātisko valstu saraksta pirmajā vietā izrādījusies Igaunija, tomēr eksperti uzskata, ka vājā ekonomiskā izsaugsme, iedzīvotāju skaita samazināšanās un kvalificētu darbinieku trūkums prasīs sarežģītus un kompleksus politiskos pasākumus. Migrācijas krīze ir pastiprinājusi nacionālistisko noskaņojumu valstī, un korupcijas skandāls, kura dēļ amatu zaudēja Tallinas mērs, ir mazinājis uzticību varaij. Taču Igaunijas reitings ir uzlabojies, pateicoties godīgajām un atklātajām parlamenta vēlēšanām, kas notika 2015. gadā.

Lietuva sarakstā ieņēmusi piekto vietu, Krievija — divdesmit trešo, savukārt pēdējo vietu brālīgi dala Uzbekistāna un Tadžikistāna. Pēc Freedom House ekspertu domām, šajās valstīs demokrātija ir vienlīdz sliktā stāvoklī.

Freedom House eksperti uzsvēra, ka migrācijas krīze un ekonomiskās problēmas apdraud gan Eiropas Savienību, gan arī Eirāzijas valstu stabilitāti. Centrāleiropas un Balkānu valstu līderi apdraud demokrātijas pamatus. Eirāzijā naftas cenu krišanās ir novedusi pie ekonomiskās krīzes. Fonds uzskata, ka demokrātijas līmenis visvairāk krities Maķedonijā un Tadžikistānā.

Freedom House sastāda reitingu kopš 1995. gada. Demokrātijas līmenis valstīs tiek vērtēts saskaņā ar septiņiem kritērijiem: nacionālā vara, vietējā pārvalde, vēlēšanu process, mediju neatkarība, pilsoniska sabiedrība, tiesu sistēmas neatkarība un korupcija.

Ziņu lente
0