Specdienestu veterāns pastāstīja par Pokemon Go izmantošanu spiegošanas nolūkos

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Specdienesti diez vai palaidīs garām iespēju izmantot Pokemon Go aplikāciju spiegošanas nolūkiem, uzskata KF FDD rezerves ģenerālmajors Aleksandrs Mihailovs.

RĪGA, 19. jūlijs — Sputnik. Dažādas mobilās lietojumprogrammas, kas līdzīgas spēlei Pokemon Go, specdienestu rokās var kļūt par lielisku tehnisko līdzekli izlūkošanas datu apkopošanai vai vienkāršai spiegošanai, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Krievijas specdienestu veterāns, FDD rezerves ģenerālmajors Aleksandrs Mihailovs, kurš kādreiz strādāja arī Krievijas IeM un Narkotiku uzraudzīšanas dienestā, vēsta Sputnik Igaunija.

Игры Pokemon - Sputnik Latvija
Krievijā ierosināja ieviest ierobežojumus spēlei Pokemon Go

Populārā spēle Pokemon Go darbojas pēc "papildinātās realitātes" principa: tālruņa ekrānā redzamais digitālais attēls tiek projicēts reālajā pasaulē. Lietotāju uzdevums ir atrast un apmācīt pokemonus, lai tie varētu piedalīties cīņās ar citu spēlētāju pokemoniem. Cīņas notiek līdz brīdim, kamēr viens no pokemoniem zaudēs samaņu vai tā treneris padosies.

"Iedomājieties, ka šāds "zvēriņš" ierodas nevis kādā parkā, bet slepenā objektā, kur kāds karavīrs to fotografē ar savu kameru. Pēc paša vēlēšanās un bez jebkādas iepriekšējas vervēšanas. Tā ir ideāla datu vākšanas shēma specdienestiem. Neviens to pat neievēros, jo šī aizraušanās ir tik populāra," — saka Mihailovs.

Viņš norādīja, ka, iespējams, šādu datu vākšanas shēmu tiešām izdomājuši specdienesti, taču arī programmas autors varēja vienkārši nedomāt par sekām un par to, ka kāds varētu tādā veidā izmantot viņa izgudrojumu.

"Nevar taču teikt, ka kāds ierēdnis vai militārpersona obligāti izmantos šo spēli savā darbavietā. Taču tā mēdz gadīties. Visticamāk, specdienesti spēles izstrādē nav piedalījušies. Tomēr diez vai viņi palaidīs garām šādu datu vākšanas iespēju," – precizēja veterāns.

Spēle jau provocējusi vairākus incidentus. Piemēram, trešdien Vašingtonas Holokausta muzeja administrācija lūdza apmeklētājiem pārtraukt pokemonu ķeršanu muzeja ēkā. Vēlāk Aušvicas-Birkenavas muzejs, kas atrodas bijušo koncentrācijas nometņu teritorijā, aizliedza apmeklētājiem spēlēt Pokemon Go savā teritorijā, nodēvējot šādu rīcību par necienīgu, jo "kabatas briesmoņu" ķeršanā bija pieķerti četri ASV Ņujorkas policijas darbinieki.

Šonedēļ kompānija Nintendo paziņoja, ka populārā spēle nāk klajā Vācijā un Lielbritānijā. Drīzumā Pokemon Go varētu parādīties arī Krievijā. Vēl nesen spēle bija pieejama AppStore un Google Play tikai ASV, Austrālijā un Jaunzēlandē.

"Pokemon" – "kabatas briesmonis, kam piemīt pārdabiskas spējas".

Ziņu lente
0