Terorista uzbrukumā Nicā gājuši bojā 84 cilvēki

© REUTERS / Eric GaillardTerorakta vietā Nicā
Terorakta vietā Nicā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Teroristisko uzbrukumu riska līmenis pilsētā ir maksimāls. Drošības pasākumu dēļ atcelti visi kultūras pasākumi. Pilsēta sēro par terorakta upuriem un pauž līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem.

RĪGA, 15. jūlijs — Sputnik. Teroristiskajā uzbrukumā Nicā gājuši bojā 84 cilvēki, vēsta Sputnik France.

Vakar kravas automašīna iebrauca Angļu krastmalā Nicā, kur pilsētnieki un tūristi pulcējās, lai noskatītos salūtu par godu Bastīlijas ieņemšanas dienai. Aculiecinieki stāstīja, ka kravas automašīnas vadītājs tīšām centies sabraukt cilvēkus un braucis līkločiem.

Tādējādi viņš nobraucis aptuveni divus kilometrus. Pēc tam vadītājs atklājis uguni un apšaudījis cilvēkus, līdz viņu likvidēja policisti. Uzbrukumā gājuši bojā 80 cilvēki, desmitiem ievainotu.

Vietēji mediji informē, ka kravas automašīnu vadījis 31 gadu vecais vietējais iedzīvotājs, dzimis Tunisā. Tiesībsargi teroristu likvidēja. Fotogrāfijā – sašautā  kravas mašīna, ko vadīja ļaundaris.

© AFP 2023 / VALERY HACHETerorista kravas automašīna, kas iebrauca pūlī Nicā
Грузовик террориста, который въехал в толпу в Ницце - Sputnik Latvija
Terorista kravas automašīna, kas iebrauca pūlī Nicā

Francijas prezidents uzbrukumu nosauca par teroristisku aktu.

"Runa ir par briesmīgāko traģēdiju Nicas vēsturē, jo pašlaik publicēta informācija par vairāk nekā 70 bojāgājušajiem. Mēs esam šausmās un gribam paust dziļāko līdzjūtību visām ģimenēm, ko skāris šis uzbrukums," – savā mikroblogā tīklā Twitter rakstija dienvidu pilsētas mērs Kristiāns Estrozi.

Viņš norādīja, ka piektdien Nicā tiks nolaisti pusmastā valsts karogi. "Pēc Riannas koncerta atcelšanas nenotiks arī džeza festivāls," – viņš piebilda.

Arī Parīze pievienojas sēru pasākumiem bojāgājušo piemiņai. "Vēl ir pāragri minēt par uzbrucēja motīviem, taču traģēdija mūsos atdzīvina baismīgās atmiņas par 13. novembri," – sacīja Francijas galvaspilsētas mērs Anna Idalgo.
Uzbrukumu pilsētai jau nosodījusi ANO Drošības padome. "ANO DP nopietni nosoda barbarisko un zemisko uzbrukumu Nicā, 14. jūlija, Bastīlijas ieņemšanas dienas vakarā," – teikts ziņojumā.

Drošības padomes locekļi pauda visdziļāko līdzjūtību upuru ģimenēm un Francijas valdībai.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pauda līdzjūtību un solidaritāti sakarā ar teroraktu.

"Izsaku līdzjūtību visiem uzbrukumā cietušajiem Nicā, vēlu ātru izveseļošanos cietušajiem," — teikts prezidenta lapā.

"No visas sirds jūtu līdzi šajā traģiskajā brīdī. Latvija ir kopā ar Franciju," — rakstīja savā kontā Twitter Rinkēvičs.

Ārlietu ministrijas vadītājs apstiprināja, ka pašlaik tās rīcībā nav ziņu par Latvijas iedzīvotājiem, kas būtu cietuši teroraktā Nicā un aicināja vērsties pa telefonu +371 26 33 77 11.

Šis ir otrs liela mēroga terorakts Francijā. 2015. gada 13. novembrī trīs koordinētas teroristu grupas veica vairākus uzbrukumus Parīzē un tās tuvākajā piepilsētā Sendenī. Trīs džihādisti uzspridzināja "nāvinieku jostas" pie stadiona, kur ritēja futbola mačs starp Francijas un Vācijas izlasēm. Vēl viena grupa (vismaz trīs cilvēki) uzbruka kafejnīcāļm un restorāniem Parīzes ziemeļaustrumos. Trīs citi teroristi saņēma ķīlniekus koncertzālē. Kopumā teroraktos gāja bojā 130 cilvēki, vairāk nekā 350 tika ievainoti.

Ziņu lente
0