Moldova lūdz NATO palīdzību Krievijas karaspēka izvešanai no Piedņestras

© photo://army.mdМинистр обороны Молдова Анатол Шалару
Министр обороны Молдова Анатол Шалару - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Moldovas aizsardzības ministrs atkārtoti ierosināja izvest Krievijas karaspēku no Piedņestras un lūdza NATO palīdzību reģionālās miera operācijas pārvēršanai par daudznacionālu civilo misiju.

RĪGA, 12. jūlijs — Sputnik. Moldovas aizsardzības ministrs Anatols Šalaru lūdza NATO palīdzēt izvest Krievijas karaspēku no Piedņestras teritorijas, vēsta Sputnik Moldova, atsaucoties uz republikas Aizsardzības ministrijas preses dienestu.

Солдаты НАТО на полигоне Адажи во время учений - Sputnik Latvija
Kā Krievija atbildēs uz NATO bataljoniem

Savā uzrunā NATO samitā, kas norisinājās 8.-9. jūlijā, Šalaru norādīja, ka Moldovas Konstitūcijā ir norādīts – tā ir neitrāla valsts, taču tas nenozīmē, ka "nepastāv atklātas nemilitārās konfrontācijas frontes". Viņš uzsvēra, ka satraukumu vēl joprojām rada "propaganda, ekonomiskie pasākumi, neatrisinātā Piedņestras problēma un Krievijas armijas dislokācija."

"25 gadus Moldovas teritorijā prettiesiski atrodas Krievijas Federācijas karaspēks. Mēs vēršamies ar lūgumu atbalstīt mūsu iniciatīvu par Piedņestras misijas transformāciju daudznacionālā civilā misijā. Mēs pieprasām Krievijas Federācijas karaspēka izvešanu no Moldovas teritorijas saskaņā ar starptautiskajām saistībām," — teica Šalaru.

Moldovas aizsardzības ministrs ierosināja arī organizēt NATO militārās mācības Moldovas teritorijā – viņš uzskata, ka tās varētu kļūt par platformu reģionālā treniņu centra veidošanai.

Официальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija
Krievija gaida NATO skaidrojumu

"Moldova pieliks visas pūles, lai kļūtu par alianses uzticamu partneri," — uzsvēra Šalaru. Kopš gada sākuma Moldovā sadarbībā ar ASV notikušas jau vairākas militārās mācības. Iepriekš valsti apmeklēja 17 ASV ģenerāļi un admirāļi, kā arī bijušais NATO spēku virspavēlnieks Eiropā, ASV ģenerālis Filips Brīdlavs un ASV spēku Eiropā komandieris ģenerālleitnants Bens Hodžess.

Saskaņā ar Moldovas Konstitūciju, valstij ir neitrāls statuss, bet kopš 1994. gada republika sadarbojas ar NATO Individuālās partnerības plāna ietvaros. Republikā darbojas alianses informatīvais centrs. Valdība plāno atvērt Kišiņevā NATO biroju. Socioloģiskās aptaujas liecina, ka lielākā daļa Moldovas pilsoņu iebilst pret valsts iestāšanos NATO.

Ko vērta ir lielākā militārā alianse pasaulē - Sputnik Latvija
Ko vērta ir lielākā militārā alianse pasaulē


Ziņu lente
0