Pēc atvainošanās Turcija ir gatava nodot Krievijas rīcībā savu aviobāzi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aviobāze "Indžirlik" atrodas Turcijas dienvidos – Adanas provincē. Pašlaik Ankara ļauj to izmantot ASV, Lielbritānijai, Vācijai, Katarai un Saūda Arābijai.

RĪGA, 5. jūlijs — Sputnik. Turcijas valdība var atļaut Krievijas gaisa spēkiem veikt izlidojumus no aviobāzes "Indžirlik" pret "Islāma valsts" teroristiem vērstās operācijas ietvaros, paziņojis Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu.

Pašlaik Krievijas lidmašīnas ir dislocētas Hmeimimas aviobāzē Sīrijā.

Turcijas ārlietu ministrs priecājas par attiecību normalizāciju ar Krieviju - Sputnik Latvija
Video
Turcijas ārlietu ministrs priecājas par attiecību normalizāciju ar Krieviju

"Mēs turpināsim sadarboties ar visiem, kas cīnās pret "Islāma valsti". Mēs cīnāmies no paša sākuma, un mēs atvērām bāzi "Indžirlik" tiem, kuri vēlas aktīvi piedalīties cīņā. Kāpēc mēs nevarētu tāpat sadarboties arī ar Krieviju? "Islāma valsts" ir mūsu kopīgais ienaidnieks, un mums ir jācīnās visiem kopā. Tam ir liela nozīme, ja vēlamies īstenot šo mehānismu un novērst iespējamus incidentus. Šajā jautājumā mēs bijām vienisprātis ar Sergeju Lavrovu," — teica Čavušoglu.

Aiobāze "Indžirlik" atrodas Turcijas dienvidos, Adanas provincē. Aviobāzi izmanto ASV un Turcijas gaisa spēki, un tās darbību regulē Līgums par abu valstu ekonomisko un militāro sadarbību. Tajā bāzējas lidmašīnas no vairākām valstīm, kas veido ASV vadīto starptautisko koalīciju un piedalās gaisa operācijās pret "Islāma valsti".

Turcija ļauj izmantot aviobāzi vairākām valstīm, piemēram, pašlaik tajā dislocēti ASV, Lielbritānijas, Vācijas, Kataras un Saūda Arābijas gaisa spēki.

Ielas kafejnīca Antālijā - Sputnik Latvija
Turcija bez tūristiem no Krievijas: tukšas pludmales un milzu zaudējumi

Krievijas un Turcijas attiecības sāka uzlaboties pēc tam, kad Turcijas prezidents Tajips Erdogans savā vēstulē Krievijas līderim atvainojās par notriekto iznīcinātāju Su —24 un izteica līdzjūtību sakarā ar pilota Oļega Peškova nāvi. Tādējādi Ankara izpildīja nosacījumus, ko Krievija izvirzīja, lai atjaunotos valstu agrākās divpusējās attiecības, — Turcija atvainojās un uzsāka izmeklēšanu krievu pilota slepkavības lietā.

29. jūnijā notika abu prezidentu telefona saruna, kas ilga 40 minūtes. Ņemot vērā sarunas rezultātus Putins paziņoja, ka tiek uzsākts tirdzniecisko un ekonomisko attiecību normalizācijas process. 30. jūnijā kļuva zināms, ka Vladimirs Putins parakstījis rīkojumu, kas koriģē īpašos pasākumus attiecībā uz Turciju. Tika atcelti divi ierobežojumi: ieteikums atturēties no ceļazīmju uz Turciju pārdošanas, un čartera aviopārvadājumu aizliegums. Pārējie rīkojuma punkti pagaidām paliek spēkā, taču Krievijas valdībai dots uzdevums uzsākt pārrunas ar Turciju un sniegt priekšlikumus par ierobežojošo pasākumu vai to termiņu izmaiņām.

Ziņu lente
0