Stambulas teroraktā iesaistīts bijušais Gruzijas specdienestu aģents

© AFP 2023 / OZAN KOSEНа месте теракта в международном аэропорту Ататюрка в Стамбуле, Турция
На месте теракта в международном аэропорту Ататюрка в Стамбуле, Турция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ahmets Čatajevs tiek turēts aizdomās par līdzdalību nesenajā teroraktā Stambulas lidostā. Viņa vārds sacēla politisku skandālu Gruzijā.

RĪGA, 4. jūlijs — Sputnik. Gruzijas parlamenta Aizsardzības un nacionālās drošības komitejas vadītājs Iraklijs Sesiašvili paziņoja, ka Ahmetam Čatajevam bijusi Gruzijas pase, un Mihaila Saakašvili valdīšanas laikā viņš bijis valsts specdienestu aģents, informēja Sputnik Gruzija.

Terorakta vietā Ataturka starptautiskajā lidostā Stambulā. - Sputnik Latvija
Turcijas premjers informējis par terorakta upuru skaitu Stambulas lidostā

Eksperts Kaukāza jautājumos Mamuka Arešidze uzskata, ka Čatajevs patiešām sadarbojies ar Gruzijas specdienestiem.

"Cik man zināms, viņam tika piešķirta Gruzijas pilsonība. Sesiašvili izmanto terminu "operatīvā pilsonība". Es gan nezinu, ko tas nozīmē. Laikā, kad organizējām Čatajeva darbību monitoringu, mēs nezinājām, ka viņam ir Gruzijas pilsonība. Droši vien, to piešķīra," – paskaidroja Arešidze.

Eksperts apgalvo, ka aiz Čatajeva muguras stāv arī citu valstu specdienesti, tači viņš nezināja, kādi tieši. Pēc viņa domām, Čatajevs patiešām varētu būt iesaistīts Stambulas lidostā notikušā terorakta organizācijā, ņemot vērā viņa biogrāfiju. Arešidze uzsvēra, ka jaunībā viņš ticis apmācīts Čečenijā, Hataba nometnē, kurš bijis pazīstams ar to, ka apmācījis sprādzienu speciālistus.

Terorakta vietā Ataturka starptautiskajā lidostā Stambulā. - Sputnik Latvija
Turcijas premjers informējis par terorakta upuru skaitu Stambulas lidostā

Pašlaik Ahmets Čatajevs, iespējams, atrodas Tuvajos Austrumos, uzskata Arešidze. Eksperts atzīmēja, ka liela daļa ar Čatajevu saistītās informācijas nav zināma, tostarp arī apstākļi, kādos viņš tika aizturēts Ukrainā un izdots Gruzijai 2010. gadā. Taču Eiropas tiesa aizliedza Ukrainai izdot Čatajevu Krievijai, tāpēc ukraiņi viņu izdeva Gruzijai, kur viņš bija apsūdzēts par agrāk izdarītu noziegumu.

"Man rodas iespaids, ka noteikti spēki toreiz palūdza Gruzijas valdībai paturēt Čatajevu valsts teritorijā," – piebilda Arešidze.
Gruzijas parlamenta Aizsardzības un nacionālās drošības komitejas vadītājs Iraklijs Sesiašvili informēja, ka pašreizējai Gruzijas valdībai nav bijis zināms, ka Čatajevs ir terorists.

"Ne jau mēs viņu palaidām vaļā. To izdarīja tiesa. Viņš aizbrauca uz Turciju, un mēs nomazgājām rokas. Tajos apstākļos viņš mūsu varas iestādēm nebija zināms kā terorists. Pec tam sākās problēmas ar "Islāma valsti", viņš kļuva par "Islāma valsts" dalībnieku, pēc tam parādījās šīs ziņas un viņš tika atzīts par teroristu," – paskaidroja Sesiašvili.

Шезлонги на пляже курорта Кемер в Турции - Sputnik Latvija
Krievu tūristi ir piedevuši Turcijai

Ar Ahmetu Čatajevu saistīto skandālu komentēja arī Mihails Saakašvili. Bijušais prezidents uzsvēra: par to, ka Čatajevs nokļuvis brīvībā, atbildīga ir Gruzijas pašreizējā valdība, kas viņu atbrīvojusi no aresta. vienlaikus viņš nekomentēja apgalvojumus par to, ka Čatajevs vairākus gadus bijis gruzīnu specdienestu aģentus, un to, kā viņš saņēmis Gruzijas pasi.

Pagājušajā nedēļā, 28. jūnijā Ataturka lidostas (Stambula) starptautiskajā terminālā atskanēja trīs sprādzieni. Teroraktā gāja bojā 44 cilvēki, tostarp arī 19 ārvalstnieki, un 239 guvuši ievainojumus. Turcijas premjerministrs Binali Jildirims paziņoja, ka apkopotie pierādījumi norāda uz teroristiskās organizācijas "Islāma valsts" līdzdalību teroristiskajā uzbrukumā.

Ziņu lente
0