Ukrainā sākas vērienīgas militārās mācības Rapid Trident 2016

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasStarptautisko militāro mācību "Rapid Trident 2015" atklāšanas ceremonija
Starptautisko militāro mācību Rapid Trident 2015 atklāšanas ceremonija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmdien Javorovskas poligona teritorijā Ļvovas apgabalā sākās plašas Ukrainas un ASV militārās mācības Rapid Trident 2016.

RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. Mācību pirmā daļa ilgs līdz 8. jūlijam, ziņo RIA Novosti.

Vērienīgas mācības

Ukrainas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka militārajās mācībās piedalīsies vairāk nekā 1,8 tūkstoši karavīru no 14 pasaules valstīm – tie ir lielākie manevri kopš gada sākuma. To gaitā Ukrainas karavīri apgūs ārvalstu kolēģu pieredzi. Militārajos manevros piedalīsies bruņutehnika un smagā aviācija, notiks treniņi strēlnieku ieroču lietošanā.

Nozīmīte ar Brexit simboliku. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pēc Brexit Eiropas Parlaments meklē NATO aizstājēju

Vietējās varas iestādes paziņoja, ka civiliedzīvotāju drošības apsvērumu dēļ tiks slēgta daļa pilsētas teritorijas, kas atrodas poligona tuvumā. Tāpat vietējās varas iestādes aicināja iedzīvotājus ar sapratni un pacietību izturēties pret militārās tehnikas klātbūtni.

Mācības Rapid Trident norisinās Javorovskas poligonā kopš 2006. gada militārās sadarbības ar NATO programmas "Partnerība miera labad" ietvaros.

Porošenko plāns

Ukrainas prezidents Petro Porošenko 2015. gada beigās apstiprināja ārvalstu karaspēka pielaidi militāro mācību norisei 2016. gadā. Saskaņā ar apstiprināto dokumentu, 2016. gadā manevros,  iespējams, iesaistīsies vairāki tūkstoši NATO karavīru.

Saskaņā ar rīkojumu, Ukrainas teritorijā līdz 2016. gada beigām ieradīsies līdz 5 tūkstoši ASV un citu NATO un programmas "Partnerība miera labad" dalībvalstu karavīru, kā arī militārā tehnika, ieskaitot 12 lidmašīnas un helikopterus.

Čečenu Republikas IeM īpašo uzdevumu vienības karavīri trīs reizes desantējās Ziemeļpola rajonā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vācijas aizsardzības ministre aicinājusi KF informēt par karaspēka pārvietošanām

Sea Breeze 2016 mācību ietvaros, kas norisināsies no 2016. gada jūnijā līdz oktobrim, uz laiku līdz 25 diennaktīm plānots uzņemt līdz 2 tūkstošus ASV un citu NATO dalībvalstu karavīru ar apbruņojumu un militāro tehniku, kā arī 15 kuģus, piecas zemūdenes, 12 lidmašīnas un helikopterus un līdz 100 vienības riteņtehnikas.

Mācību Rapid Trident 2016 ietvaros, kas norisināsies no jūnija līdz novembrim, uz laiku līdz 25 diennaktīm valsts teritorijā var tikt pielaisti līdz 2 tūkstoši ASV un citu NATO dalībvalstu karavīru ar apbruņojumu un militāro tehniku, ieskaitot piecas lidmašīnas un desmit helikopterus.

Turklāt daudznacionālo mācību "Maple Arch 2016" laikā uz laiku līdz 25 diennaktīm valstī varēs atrasties līdz 600 karavīri no Kanādas, Lietuvas un Polijas ar apbruņojumu un militāro tehniku.

Atbildību par mācību organizāciju un norisi Ukrainas teritorijā saskaņā ar Porošenko rīkojumu uzņemsies aizsardzības ministrs Stepans Poltoraks. Viņš arī nodrošinās valsts bruņoto spēku vienību piedalīšanos mācībās ārzemēs.

Ukraiņu karaspēka apmācīšana

Генерал-лейтенант Бен Ходжес - Sputnik Latvija
NATO ģenerālis: Krievija spēj iekarot Baltijas valstis trīs diennakšu laikā

Ukrainas aizsardzības ministra palīgs sabiedrisko attiecību jautājumos pulkvežleitnants Aleksejs Černobajs paziņoja, ka valsts bruņoto spēku struktūrvienības 2016. gadā piedalīsies desmit daudznacionālos mācību pasākumos, no kuriem četri norisināsies Ukrainas teritorijā un seši — ārpus valsts teritorijas.

Piemēram, Ļvovas apgabala teritorijā noritēs Ukrainas un ASV daudznacionālās taktiskās mācības Rapid Trident 2016 un Maple Arch 2016 vadības štāba mācības, kurās tiek iesaistīti karaspēki. Melnās jūras akvatorijā un poligonā "Širokij Lan"plānots rīkot mācības Sea Breeze 2016.

"Plānots, ka daudznacionālajās mācībās Ukrainas teritorijā piedalīsies vairāk nekā 12,5 tūkstoši ukraiņu karavīru," — norādīja aizsardzības resorā.

Ukraiņu karavīri piedalīsies arī militārajās mācībās, kas notiks citās valstīs: Saber Guardian un Light Avalanche Rumānijā, Flaming Thunder un Flaming Sword Lietuvā. Savukārt Bosnijā un Hercegovinā karavīri piedalīsies mācībās REGEX 2016, bet Polijā — štāba mācībās Anaconda.

Ziņu lente
0