Pēc Brexit franči sāk domāt par Frexit

© REUTERS / Neil HallBrexit piekritēji Londonas ielās
Brexit piekritēji Londonas ielās - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijā organizētais referendums, iespējams, varētu radīt domino efektu – tagad runas par referendumu sākušās arī Francijā.

RĪGA, 25. jūnijs — Sputnik. Eiropas politiķi nopietni satraukušies par Francijas "Nacionālās frontes" vadītājas Marinas Lepēnas krustmeitas un līdzgaitnieces Marionas Marešalas-Lepēnas  paziņojumu. Pēc eiroskeptiķu panākumiem Lielbritānijā viņa aicināja Francijas tautu "pāriet no Brexit pie Frexit"  — Francijas izstāšanās no Eiropas Savienības.

Значок с агитацией за выход Великобритании из состава Европейского союза - Sputnik Latvija
Brexit piekritēji bauda "neatkarības dienu"

Ceturtdien Lielbritānijā notika referendums par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības. Tā oficiālie dati liecina, ka par valsts izstāšanos (Brexit) nobalsojuši 51,9% britu.

"Pašlaik ir īstais laiks atjaunot demokrātiju mūsu valstī. Francijas pilsoņiem ir izvēles tiesības," – savu viedokli pauda Mariona Marešala-Lepēna.

Agrāk Marina Lepēna savā lapā Twitter britu lēmumu nosauca par "brīvības uzvaru" un aicināja organizēt līdzīgu referendumu Francijā un citās ES valstīs.

Aptauja, ko avīzes Paris Match un telekanāla iTELE vajadzībām organizēja franču kompānija Odoxa, apliecināja, ka 64% respondentu vēlētos, lai Francija paliktu Eiropas Savienības sastāvā. 59% franču izteica vēlmi par to, lai arī Lielbritānija paliktu ES, taču pie tam tikai ceturtā daļa aptaujāto saskatīja Eiropā cerības avotu (2003. gadā šādu uzskatu pauda 61% respondentu). Aptaujā, kas tika organizēta 23. un 24. jūnijā, piedalījās 1000 cilvēki.

Ziņu lente
0