The New York Times raksta par nākotnes kariem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV preses izdevums vēsta, ka Krievijas un Ķīnas militārā spēka izaugsme un Ziemeļkorejas neparedzamās darbības liek amerikāņu bruņotajiem spēkiem "no jauna mācīties stāties pretī lielām armijām."

RĪGA, 13. jūnijs – Sputnik. Krievijas un Ķīnas militārā spēka atdzimšana liek amerikāņu karavīriem gatavoties "nākotnes kariem", kam būt raksturīga lielu armiju formēšana un vairākas frontes, uzskata The New York Times komentatore Helēna Kūpere.

Флаг НАТО - Sputnik Latvija
Piedzēruši NATO jūrnieki ostā piekāvuši dokeri

Raksta autore norāda, ka pēdējo 15 gadu laikā amerikāņu karavīri piedalījušies operācijās tikai pret slikti bruņotiem pretošanās kustību dalībniekiem un sašķeltām teroristiskajām organizācijām. Taču tagad viņiem nāksies "no jauna mācīties stāties pretī lielām armijām."

"Parastu militāro kampaņu" (tās The New York Times dēvē par "pagātnes kariem") īstenošanas iemaņas ir nepieciešamas, ņemot vērā Krievijas un Ķīnas militārā spēka izaugsmi un Ziemeļkorejas neprognozējamību.

Šim nolūkam ASV tiek organizētas jauna tipa mācības, kuru mērķis ir apgūt prasmes pretoties tam, ko Pentagons dēvē par "nākotnes hibrīdkariem" – ar to ASV saprot "parastu cīņu, sacelšanos un kiberdraudu kopumu."

"Ja runa ir par augsta līmeņa draudiem, jūs saskatāt dažādu līmeņu iespējas. ASV armija jau ilgu laiku nav cīnījusies pret tāda tipa pretiniekiem. Nākotnē treniņi būs citādi, jo apkārtējā vide mūsdienās principiāli atšķiras," – stāsta ASV armijas štāba priekšnieks Marks Millijs.

Датская военная техника во время военных учений Combined Resolve III - Sputnik Latvija
Vācu mediji stāsta par NATO problēmām ar ģeogrāfiskajām kartēm

Viņš skaidro, ka nākotnē karā var piedalīties "parastie bruņotie spēki, speciālo uzdevumu vienības, partizāni, teroristi un noziedznieki – visi kopā, sarežģītos vides apstākļos, ar potenciāli augstu civiliedzīvotāju blīvumu."

NYT publicē arī amerikāņu flotes pārstāvju viedokli par to, cik liela nozīme nākotnes kampaņās būs kotrolei jūrās un okeānos.

"Ja redzat, ka lielvalstu starpā atgriežas konkurence, īpaša uzmanība ir jāvelta ne tikai spēku projekcijai, bet arī kontrolei jūrās," – uzskata ASV JKS admirālis Džons Ričardsons.

Pēdējo gadu laikā ASV karavīri ne vienu reizi vien ir pārmetuši Krievijai, ka tā uzsākusi tā saucamo hibrīdkaru. Jāpiebilst, ka amerikāņu militārie ierēdņi pastāvīgi norāda, ka valsts aizsardzībai ir jāatvēl lielāki līdzekļi un jānostiprina NATO klātbūtne Austrumeiropā. Vienlaikus analītiķi pauž uzskatu, ka Krievijas ārpolitikas kontekstā termins "hibrīdkarš" nav pieņemams.

Ziņu lente
0