Vācu specdienesti uzskata Snoudenu par Krievijas aģentu

© AP PhotoЭдвард Сноуден
Эдвард Сноуден - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas pretizlūkošanas dienesta vadītājs Hanss Georgs Māsens uzskata, ka Snoudenam ir izdevies radīt plaisu ASV un Vācijas attiecībās. Ja noskaidrosies, ka Edvards Snoudens ir pārbēdzējs vai dubults aģents, tie būs "Krievijas panākumu kanlngali".

RĪGA, 11. jūnijs — Sputnik. Vācijas Federālās Konstitūcijas aizsardzības iestādes (pretizlūkošanas dienesta) vadītājs Hanss Georgs Māsens izteica pieņēmumu, ka Edvards Snoudens, iespējams, ir Krievijas specdienestu aģents, raksta RIA Novosti.

Бывший сотрудник американских спецслужб Эдвард Сноуден - Sputnik Latvija
Snoudens stāsta par ASV valdības spiegošanu Japānā
Snoudens jau ne vienu reizi vien ir informējis, ka nestrādā Krievijas Federālā drošības dienesta labā. Arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins atzīmēja, ka "mūsu specdienesti nekad nav strādājuši un nestrādā ar Snoudena kungu."

Māsens lika saprast, ka viņs pamatoti uzskata Snoudena darbību par "hibrīdkara elementu, ko Krievija vērsusi pret Rietumiem", informē Vācijas bundestāga mājaslapa, atsaucoties uz pretizlūkošanas dienesta vadītāja teikto bundestāga specdienestu darbības izmeklēšanas komitejas slēgtajā sēdē.

Viņš pavēstīja, ka zaudējumi, ko Snoudens nodarījis ASV Nacionālās drošības aģentūrai (NDA), "joprojām ir lieli", taču tie var pieaug, ja noskaidrosies, ka Snoudens ir bijis pārbēdzējs vai dubults aģents. Vācijas pretizlūkošanas dienesta vadītājs norādīja, ka Ārējās izlūkošanas dienests varējis savervēt NDA aģentu Snoudenu un koordinēt viņa darbību, tāpēc fakts, ka starptautiskās sabiedrības acīs amerikānis ir vientuļš ideālists, ir "Krievijas panākumu kanlngali" dezinformācijas darbā.

Джулиан Ассанж о связях корпорации Google с представителями властей США - Sputnik Latvija
Video
Asanžs apsūdz Google sadarbībā ar ASV valdību

Ar Snoudena palīdzību Krievijai ir izdevies radīt plaisu attiecībās starp ASV un "tuvāko sabiedroto Eiropā" – Vāciju, "pastiprinot pret amerikāņiem un pašu specdienestiem vērsto" noskaņojumu, uzskata Māsens. Piemēram, vācu specdienestiem bijuša NDA aģenta atklāsmes nodarīja ievērojamu kaitējumu, publiskajā laukā nonāca svarīga iekšējā informācija un darba metodes, iestādes darbiba un tās jēga nokļuva "skandāla centrā". Tas nāca par labu Krievijai, ņemot vērā konfliktu Ukrainā, norādīja specdienesta vadītājs.

2013. gada jūnija sākumā Edvards Snoudens nodeva plašsaziņas līdzekļu rīcībā ziņas par amerikāņu specdienestu programmām, kas ļauj novērot pilsoņus visā pasaulē. Saskaņā ar ASV varas iestāžu apsūdzībām Snoudenam draud cietumsods uz ilgiem gadiem. Viņš tiek apsūdzēts par nelikumīgu informācijas izpaušanu, izlūkošanas informācijas izpaušanu un valsts īpašumu zādzību.
Edvards Snoudens bēga no ASV uz Honkongu un 2013. gada 23. jūnijā ieradās Maskavā. Pēc tam Krievija piešķīra viņam pagaidu patvērumu ar noteikumu – viņam bija jāpārtrauc pre ASV vērstā darbība. 2014. gada 1. augustā Snoudens saņēma termiņuzturēšanās atļauju uz trim gadiem, kas dod iespēju ceļot pa Krieviju un doties arī uz citām valstīm.

Ziņu lente
0