Šveicieši balso pret garantētajiem ienākumiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar provizoriskiem datiem, šveicieši referendumā noraidījuši ideju ieviest garantēto minimālo mēneša ienākumu. Aktīvisti, kas iniciēja balsošanu, piedāvāja katram pieaugušajam Šveices pilsonim ik mēnesi maksāt 2500 Šveices frankus.

RĪGA, 6. jūnijs – Sputnik. Šveice ir atteikusies ieviest beznosacījumu ienākumu, taču atbalstīja migrācijas politikas grozījumus. Par to liecina svētdien notikušā tautas referenduma provizoriskie rezultāti, vēsta Sputnik Igaunija.

Vakar pl. 16.00 kļuva zināmi balsošanas rezultāti 20 Šveices kantonos (no 26). Projektu par beznosacījumu ienākuma ieviešanu valstī ierosināja šveiciešu aktīvistu grupa Generation Grundeinkommen ("Bāzes ienākuma paaudze").

Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Tramps aicina vājināt dolāru un atgādina par naudas drukāšanu

Iniciatīva ir saistīta ar beznosacījumu ienākuma ieviešanu valstī – ikmēneša fiksētās summas izmaksu: pieaugušajiem – 2,5 tūkstošu Šveices franku (aptuveni 2250 eiro) apmērā un bērniem — 625 franku (aptuveni 560 eiro) apmērā.

Tādējādi cilvēkiem būs iespēja "cienīgi dzīvot un piedalīties sabiedriskajā dzīvē, neatkarīgi no tā vai viņi strādā vai ne," — norādīja iniciatīvas autori.

Paredzams, ka iedzīvotāji spēs labāk realizēt savu radošo potenciālu, kā arī atrast nodarbošanos situācijā, kad daudzas profesijas tiek izspiestas no tirgus darba automatizācijas procesa rezultātā.

Lielāko atbalstu priekšlikums guva Juras kantonā, kur par beznosacījumu ienākuma ieviešanu nobalsoja 35,8%. Vēl trīs kantonos — Frīburgā, Šafhauzenē un Zoloturnā par iniciatīvu nobalsoja vairāk nekā 20% iedzīvotāju, pārējos priekšlikuma atbalstītāju skaits ir mazāks.

Eksperti norāda, ka situācija diez vai mainīsies pēc balsošanas, tātad iniciatīva tiks noraidīta ar balsu vairākumu.

Šveice kļuva par pirmo valsti pasaulē, kas organizēja referendumu jautājumā par garantētā ienākuma ieviešanu. Bez tam šveicieši atbalstīja izmaiņas migrācijas politikā. Tie attiecas uz patvēruma meklētāju pieprasījumu apstrādes procedūras modifikāciju, kā arī migrantu izsūtīšanas procesa paātrināšanu atteikuma saņemšanas gadījumā.

Balsojuma rezultāti liecina, ka 17 kantonos šo ideju atbalstījuši vairāk nekā 60% iedzīvotāju.

Divas iniciatīvas — Par sabiedrisko labklājību un automašīnu nodokļu taisnīgāku pārdalīšanu Šveices pilsoņi noraidīja.

Ziņu lente
0