Polijas ārlietu ministrs taisnojas par topošo ASV bāzi

© AFP 2023 / Adem AltanPolijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis. Foto no arhīva
Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pretraķešu bāze Polijā kļūs par ASV PRA sistēmas otro elementu Eiropā.

RĪGA, 30. maijs — Sputnik. Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis paskaidroja, ka ASV pretraķešu aizsardzības (PRA) komplekss, kura celtniecība nesen sākās Redzikovā, neapdraud Krievijas drošību, informē  Sputnik Polija, atsaucoties uz aģentūras PAP publicēto informāciju.

Amerikāņu veidotās PRA sistēmas pirmais objekts sāka darbu kādreizējā aviācijas bāzē Deveselu Rumānijas dienvidos. Vēlāk līdzīga objekta būvdarbi tika aizsākti Polijā.

"Prezidentam Putinam vajadzētu ļoti labi zināt, ka PRA komplekss Polijā nav saistīts ar Krievijas drošību. Šīs sistēmas mērķis ir aizsargāt Eiropu no raķešu uzbrukumiem no Tuvajiem Austrumiem," – pavēstīja ministrs.

Sauszemes pārtvērējraķete ASV pretraķešu aizsardzības kompleksā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai Austrumeiropā gaidāma kodolziema?

Krievijas prezidents Vladimirs Putins iepriekš norādīja, ka Krievija būs spiesta reaģēt uz ASV PRA sistēmas ekspluatācijas sākumu Rumānijā.

Krievijas bruņoto spēku virspavēlnieks aizsardzības rūpnieciskā kompleksa apspriedē uzsvēra, ka ASV neizdosies piekrāpt Krieviju ar informāciju par šīs sistēmas raksturu, un uzsvēra, ka runa ir par ASV kodolpotenciāla pārvietošanu uz perifēriju (uz Austrumeiropas valstīm).

Viņš atgādināja, ka PRA iekārtās Rumānijā iespējams izvietot uzbrukuma kompleksus, atliek tikai nomainīt programmatūru.

Pēc NATO PRA sistēmas pirmā objekta ekspluatācijas sākuma Pentagons informēja, ka sistēma
nespēj pārtvert Krievijas starpkontinentālās ballistiskās raķetes. Amerikāņu speciālisti atzīmēja, ka PRA sistēmas iespējas ir ierobežotas, un tā nav paredzēta cīņai ar "Krievijas lielajiem un sarežģītajiem stratēģiskajiem kodolspēkiem."

Amerikāņu raķetes Patriot Polijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
NATO pretgaisa aizsardzības sistēma Eiropā nelīdzēs

ASV militārā resora pārstāvji apgalvoja, ka PRA Austrumeiropā tiek izvērsta ar mērķi nodrošināties pret Irānas radīto apdraudējumu. Pie tam Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Mihails Uļjanovs atzīmēja, ka šie apgalvojumi ir nepamatoti, jo Irānas raķešu programma NATO partnerus Eiropā neapdraud.

Krievijas valdība uzsver, ka PRA elementi paredzēti Dienvidaustrumeiropas militarizācijai un neatbilst reģionālās stabilitātes interesēm. Krievija jau daudzkārt ir norādījusi, ka konfrontācijas eskalācija tai nav nepieciešama, taču valsts ir gatava spert atbilstošos soļus, lai atbildētu uz alianses militāro klātbūtni pie Krievijas robežām.

Ziņu lente
0