Rodas iespaids, ka NATO gatavojas īstam karam ar Krieviju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tas, ko vērojam pašlaik, ir īsta gatavošanās karam. Nekā tamlīdzīga nav bijis kopš Karību krīzes laikiem, uzskata amerikāņu profesors Stīvens Koens.

RĪGA, 29. maijs — Sputnik. ASV pasākumi NATO spēku paplašināšanai ir vērsti pret iedomātiem draudiem, un tos iespējams vērtēt tikai kā gatavošanos īstam karam, Džona Bačelora šovā pavēstīja amerikāņu profesors, Krievijas eksperts Stīvens Koens, ziņo RIA Novosti.

Pēc profesora domām, tas, kas pašlaik notiek starp Krieviju un NATO, vairs nav aukstais karš, bet gan pilnvērtīga iespējamā konflikta ievada posms. Profesors uzsvēra, ka ASV ir ļāvusi situācijai aiziet tik tālu, bet Krievija "tikai reaģē."

"Mēs novērojam gatavošanos karam. Nekā tamlīdzīga pie mums nav bijis kopš Karību krīzes laikiem, vismaz ne tādā līmenī," – atzina Stīvens Koens.

Iznīcinātājs F-15 Eagle. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
NATO ir gatava sūtīt "Šķēpa smaili" uz Baltijas valstīm

Viņš atgādināja, ka Ziemeļatlantijas alianse plāno dislocēt pie Krievijas robežām desmitiem tūkstošu karavīru saskaņā ar pastāvīgās rotācijas principu un izvietot raķetes ar kodolgalviņām, tanku brigādes un pretraķešu aizsardzības sistēmas, ko Krievija uzskata par īpašu apdraudējumu.

Nesen NATO uzsāka PRA bāzes ekspluatāciju Rumānijā. Pēc dažiem gadiem vēl viena bāze acīmredzot parādīsies Polijā.

Stīvenam Koenam raizes dara jautājums, kāpēc ASV cenšas novest konfliktu ar Krieviju līdz nebijušam līmenim. Viņš atgādināja ASV aizsardzības ministra Eštona Kārtera vārdus – politiķis nesen apgalvoja, ka NATO audzē spēkus "Putina agresijas" fonā.

Līdzīgu viedokli ir pauduši daudzi rietumvalstu politiķi un plašsaziņas līdzekļi, piemēram, avīze New York Times. "Tā nu es uzdodu sev jautājumu: kāda īsti Putina agresija ir izprovocējusi jauno eskalāciju?" – piezīmēja Koens.

Viņaprāt, pirms diviem gadiem Rietumiem bija zināms iemesls diskutēt par agresiju, kas bija saistīta ar situāciju Ukrainas austrumos, lai gan profesors uzsvēra, ka tas ir apstrīdams arguments. Krievija nav sagrābusi nevienu valsti vai arī kādam draudējusi, atgādināja Koens.

Melnkalnes premjerministrs Džunakovičs NATO sēdē Briselē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Melnkalne uzņemta NATO

Viņš uzsvēra, ka sarunas par to, ka Putins apdraudot Baltijas valstis, nav nekas vairāk kā vien mīts un "kara propaganda".

Pie tam populārākie rietumu mediji pilnībā atbalsta ASV un NATO pozīciju, un to vidū neizdosies atrast pretēju viedokli vai kritiskas piezīmes par militārās alianses paplašināšanos. Ja pretēja viedokļa nav, tad neviens to nespēs apturēt, un galu galā tas var novest pie īsta konflikta ar Krieviju, sprieda profesors.

Koens pievērsa uzmanību vēl kādam aspektam: viņaprāt, galvenais iegansts alianses paplašināšanai (nesen tā iekļāva arī Melnkalni), ir nevis drošības, bet gan peļņas jautājums.

Profesors paskaidroja savu viedokli: NATO uzņemtās valsts armijai ir jāatbilst standartiem. Lielākā daļa alianses militārās tehnikas tiek ražota ASV, tātad jaunā NATO dalībvalsts kļūst par amerikāņu militāri rūpnieciskā kompleksa produkcijas patērētājiem.

Daži uzskata, ka NATO paplašināšanas ideju jau sākotnēji reklamēja amerikāņu militārās kompānijas. "Labākais tirgus veidošanas paņēmiens – sagrābt svešu tirgu un piespiest to pirkt vienu vienīgu produktu," – piezīmēja Koens.

"Es nevēlos apgalvot, ka ikviens ar Krieviju saistītais militārais jautājums ir saistīts ar militāri rūpnieciskā kompleksa peļņu. Nevaru to teikt, jo nezinu, vai tā ir patiesība. Taču es esmu pilnīgi pārliecināts, ka NATO paplašināšanās nesīs miljardos, un galu galā – pat triljonos dolāru mērojamu peļņu," – paskaidroja amerikāņu eksperts.

Ziņu lente
0